Foglalkozó - Az őszi gyűjtögetés örömei

A gyerek folyton guberál valamit. Jó esetben 3 faággal, úgynevezett „kalózkarddal” térünk meg szerény hajlékunkba, de zsebem teherhordó képességét ilyentájt gesztenye, mogyoró, dió és makk is teszteli.

Szóval a gyerek gyűjtöget, aztán kincseit leszórja az előszobába. Én eltakarítanám a számomra szemétnek minősülő dolgokat az útból, de jaj annak az anyának, aki csak a szemetes felé közelítene az olyan mérhetetlen értékeket képviselő dolgokkal, mint a szépséges kavicsok (egyébként széttöredezett betondarabok).

Jó adag színes falevelet is hurcoltunk már haza az idén, ebből készült az ajtódíszünk. Mert ajtódísznek lennie kell: tavasszal nyuszis, télen karácsonyos, ősszel meg faleveles. Ennek a változatnak az elkészítése tökéletesen alkalmazkodik egy lusta szülő és egy 2, illetve 4 éves gyerek teljesítőképességéhez. A lényeg, hogy viszonylag sok levelet gyűjtsön az ember, hogy aztán lehessen belőle válogatni.

Az őszi ajtódísz elkészítése

Kellékek: falevelek, a levelek színéhez igazodó karton vagy papírtányér, ragasztó és szalag.

A kartonra egy kisebb és egy nagyobb kört rajzolunk, egy középpontból kiindulva. (Ha papírtányért használunk, annak csak a közepét kell eltávolítani.) A leveleket szépen, az óvodások esztétikai elvárásainak megfelelően elrendezgetjük, majd egyesével fel is ragasztgatjuk. Miután a ragasztó megszáradt, a felső részen két lyukat fúrunk, és ebbe kb. 20-25 centis szalagot fűzünk. Ez utóbbi lesz az akasztó. (A szalagot egyébként egyszerűen az alkotás hátuljára celluxozhatjuk.)

Ha tovább akarjuk szofisztikálni a dolgot, a maradék kartonból is vághatunk ki leveleket, virágokat, ezekkel is díszíthetjük a „koszorút”, Illetve a szalagból kötött masniknak is helye lehet még itt.

Egy másik, még ragasztót sem igénylő elkészítési módhoz még sokkal több levélre lesz szükségünk. Egy drótot vagy szalagot keresztülfűzünk minden egyes levél közepén, tulajdonképpen, mintha gyöngyök lennének. Így ugyan nem érvényesül az egyes levelek formai gazdagsága, de a színekben így is gyönyörködhetünk.

Miközben rendezgetjük a leveleket, azon kívül, hogy felhasználjuk a lakásba hurcolt természet-darabkákat, egyéb hasznos dolgokat is művelhetünk. Megbeszélhetjük például a gyermekkel, hogy milyen érdekes, hogy ősz lett, mitől sárgulnak, pirosodnak ilyenkor a levelek. Aztán ideje előkapni a növényhatározót is és beazonosítani az egyes leveleket. Magam részéről mindig nagyon büszke vagyok, amikor meg tudom különböztetni a nyírt a borostyántól, sőt a tölgy levelétől is. Azt hiszem a gyerek egyelőre nem is vár ennél többet tőlem.

Mire eljutok oda, hogy a csodás művünket a bejárati ajtóra akasszam, ő már felfedezte a gesztenyéket, és éppen azt követeli, hogy készítsek hozzá katapult-gépet. A szerencsétlen gesztenyék lennének ugyanis azok a tűzgolyók, amivel a kalózhordák újabb csatájukat szándékoznak megnyerni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra