Mit nem tettél idén nyáron?

Ti voltatok idén egyáltalán nyaralni? A statisztikák szerint sokan „nyaraltak” otthon, majdnem mi is beleestünk ebbe a kategóriába, hogy aztán a nyár utolsó napjaiban szépítsünk, elmentünk három egész napra.

Arra vagyok kíváncsi, a sok kis-és nagygyerekes szerint, akik megfordulnak itt, milyen a baba-és gyerekbarát nyaralás meg nyaralóhely, és volt-e idén része olyanban.

Először is, ti tudtok otthon „nyaralni”? Nekünk sok minden adott hozzá – terasz, meg egy köpésnyi kert (kb. öt-tíz perc alatt bejárja egy járni kezdő egyéves is), de valahogy mégsem tűnik nyaralásnak a dolog, bár tavaly az iroda alternatívájaként az itthon dolgozás is valóban maga volt a Kánaán. Ezzel együtt azon túl, hogy együtt a család, a nyaralás nekem mégiscsak arról szól, hogy máshol vagyunk, más dolgokat csinálunk, kilépünk a szokott szerepeinkből és mondatainkból, a napi rutinokból meg a robotpilótából, és felfedezzük a világ meg jómagunk kevésbé ismert oldalát.

Na, akkor hol is? Én sokszor beleesem abba, hogy a rokonlátogatásokat nem is mindig hívom nyaralásnak, főleg, ahol nagyon az ott lévők játékszabályai szerint kell létezni. Rengeteg élmény származhat ebből is, elmehetünk a fővárosból vidéki disznóvágásra, lekvárfőzésre vagy hagyományos lagziba, jöhetünk vidéki faluból a fővárosba Margitszigetet nézni, metrózni, sétahajózni, liftet nyomogatni a nyolcadikra naponta hatszor, ezt mind visító lelkesedéssel mesélheti utólag a gyerek, az már szerencsére megy kifelé a divatból hogy zárt nappalikban, undok ünneplőruhákban kelljen feszengeni aprósüti mellett, míg a felnőttek dögunalmas témákon vekengenek, a gyerek meg lógázza a lábát vagy rosszabb esetben akarata ellenére szerepeltetni akarják.

Utazhatunk baráti társasággal is. Két kétgyerekes család együtt már négy felnőtt négy gyerekre, ami érdekes módon sokkal jobb arány valahogy, mint a két felnőtt-két gyerek. Az egyik pár vigyázhat mindre, míg a másik pár nyugiban ebédel vagy úszik, van ember a vízben pacsálókra és a parti csecsemőkre, míg békés felnőtt beszélgetések is folytathatóak percenkénti közbevisítás nélkül.

És van, amikor nem kell valahogy senki, mert az alapcsalád olyan ritkán van együtt, hogy külön élmény, ha mindenki ugyanabban az órában le bír ülni reggelizni, senki sincs iskolában, óvodában, munkában, senki sem siet, otthon hagyjuk a mosnivalót, a csekkeket, az izét, amit meg kell javítani, a bigyót, amit el kell készíteni, az se árt, hogy felmos valaki más, aki a tiszta ágyneműt is bekészítette. Aki máskor nem főz, az főzhet (ideértve a gyereket is), és a napi program így is egészen más. De van, aki a teljes ellátásra esküszik, külföldön pláne, mivel ki a fene tudja, hogy mondják külföldiül hogy nokedliszaggató, és sehol se lehet túrót kapni, tengeri herkentyűhöz meg mi nem értünk.

Nagy hodályok barátkozni kész gyerekekkel, nyüzsgő programokkal, a környéken zsezsegős tengerparti sétány bódékkal és vidámparkkal? Vagy eldugott hegyi falu kicsi házikója, ahol helyben fejik a tehenet, a kirándulóutakon legfeljebb szarvassal és fakopánccsal találkozunk, harapni lehet a levegőt és vágni a csöndet? Minden évben ugyanaz, ahol ismerjük a hajókat, a kacsákat, a helyi éttermek kínálatát, és ez az a HELY (tök mindegy, hogy Dörgicse, Korfu vagy Érd alsó) ahová egész évben vágyik mindenki? Vagy minden évben más, tervezgetve, keresgélve, vagy utolsó pillanatban hirtelen gondolattól vezérelve nekiiramodni, hogy felfedezzünk olyan tájakat, amik talán száz kilométernél is közelebb vagy kétezernél is messzebb vannak, és eddig alig tudtunk róluk valamit?

Babás programokkal, heverészéssel, játszóterezéssel, vízibiciklizéssel, állatkert-látogatással, hattyúetetéssel  töltve az időt, vagy a nyaralás az az időszak, amikor beavatjuk a gyereket a Felnőtt Időtöltések némelyikébe, mint a vitorlázás, a hegymászás, múzeumlátogatás vagy tánc?  Vittük-e őket idén tengerparti pubba, felnőtt kultúrfesztiválra, borünnepre? Vagy mentünk mi magunkban, míg őket várta a tábor vagy a nagyi? Összekovácsolódtunk vagy összezördültünk a nyaralás során?

A nyárra megint várni kell egy évet. Tudod már mit nem tettél idén nyáron vagy mit teszel majd velük vagy nélkülük jövő nyáron?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek