Félmillióért gátmetszés nélkül szülhetsz a night klubban

Az elegáns night klubra emlékeztető magánkórház szülészetén a természetesség jegyében hagyják vajúdni és szülni a kismamát. Nincs kötelező gátmetszés és fölösleges beavatkozások.

A hangulatvilágításnak, illatgyertyáknak, kádnak és a háborítatlan szülésnek ára van: a sima szülés 590, a császármetszés 880 ezer forintba kerül. A VIP csomagért 1 890 ezer forintot kell fizetnie annak, aki a luxusszülésen kívül további extra szolgáltatásokra tart igényt.

Amikor a belvárosban, egy irodaház ötödik és hatodik emeletén kialakított magánkórház ajtaján beléptem, először azt gondoltam, rossz helyen járok. Nyilván nem a zöld csempés, kopott linóleumos „hagyományos” kórházi környezetre számítottam, de nem is aranyozott, hangulatfényekkel és egyéb látványelemekkel gazdagított diszkrét félhomályos folyosókra és várókra. A sajtótájékoztatón úgy éreztem, egy szappanopera forgatásán vagyok: magánklinika, jóképű doki, szexi asszisztensek, mindez egy exkluzív night klubra emlékeztető luxuskörnyezetben. Mielőtt elragadott volna a fantáziám, a vadonatúj szülészeti részlegről kérdeztem Dr. Illanitz Elemér szülész-nőgyógyászt, a Dr. Rose Magánkórház igazgatóját.

Illanitz doktor elmondta, hogy a szülést a maga természetességével kezelik: vajúdáskor nincsenek fölösleges vizsgálatok, rutinszerű gátmetszés, kézzel tágítás, a szülés siettetése. A szülész úgy fogalmazott: olyan, mintha a terhes nő otthon szülne, csak itt karnyújtásnyira található a felszerelt műtő, így komplikáció esetén pillanatokon belül érkezik a segítség. Megtudtam, hogy a vajúdó nővel bárki bemehet a hatalmas káddal, gyertyákkal és illóolajokkal felszerelt szülőszobába, a kismama igényeinek megfelelő szülés után pedig együtt lehet a család egy apartmanban, ahol vörös burkolatú fürdőszoba, óriási tükrös szekrény, süppedős szőnyeg és baldachinos babaágy található, a kilátás a Budai Várra pedig fokozza a luxusélményt.

Komplikációmentes szülés után a kismama (és a család) egyetlen éjszakát tölt bent a kórházban, császármetszés esetén két éjszakán át élvezhetik a klinika vendégszeretetét. A kórházigazgató szerint a világon szinte mindenhol alkalmazott megközelítés alapján fölösleges négy vagy öt éjszakát kórházban tölteni, mint Magyarországon egyébként az állami intézményekben, hiszen a sürgős beavatkozást kívánó komplikációk a szülést követő két órában kiderülnek. A szülés másnapján hazaengedett kismama bármikor visszamehet az orvosához, ha problémái lennének.

A hálapénzzel kapcsolatos kérdésre Dr. Illanitz elmondta, hogy minden szolgáltatásnak fix tarifája van, amiről számlát adnak, valamint az ott dolgozó orvosok is jobban meg vannak fizetve, mint az állami kórházakban, így nem állhat elő olyan kellemetlen helyzet, mint amilyenről sok kismama beszámolt a zsebbe csúsztatott borítékok kapcsán.

Állami kórházakban a szülészeti ellátás ingyenes, ám aki illatgyertyákra, háborítatlan szülésre és luxuskörnyezetre vágyik karnyújtásnyira lévő műtővel, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A magánklinika árai európai viszonylatban viszont olcsónak mondhatók: egy hüvelyi szülésért egy londoni magánklinika 6 ezer fontot, azaz több mint 2 millió forintot kér, itt 590 ezer forintba kerül a sima szülés (epidurállal 730 ezer). A császármetszés ára Angliában 8 ezer font, azaz körülbelül 2 millió 700 ezer forint, a budapesti magánkórházban pedig 880 ezer forintot kell fizetni. Ennél olcsóbban is szülhetünk Magyarországon magánklinikán: Telkiben tavaly 490 ezerért lehetett szülni, a Róbert Károly Magánklinikán pedig 250 ezer forintot kérnek egy szülésért, ám ebben nincs benne a hotelszolgáltatás. A night klub-fényekről és a rózsaszín inges dokikról nem is beszélve.

Oszd meg másokkal is!
Mustra