Nemrég ajándékba kaptam pár pisztrángot. Ezzel a hallal akkor találkoztam először élőben, és mindössze azt tudtam, hogy sütni szokták és nagyon finom.
A neten kerestem recepteket, végül kettő keltette fel érdeklődésem és próbáltam ki.
Sült pisztráng
Hozzávalók:
2 nagy vagy 4 kisebb pisztráng
2 dl citromlé
só, bors, pirospaprika
1 ek. liszt
1 zsemle
1 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
A konyhakész pisztrángok belsejét locsoljuk meg citromlével, a hal oldalait vágjuk be. Só, bors, pirospaprika, liszt keverékével dörzsöljük be a halakat. A zsemlét felezzük el és a lapos felével lefelé helyezzük egy tűzálló tálba. A fél zsemlékre ültessük fel a halat. Ha a zsemle túl nagy lenne, akkor vágjuk kisebbre. A bevágásokba tűzzünk fokhagyma-szeletkéket. A halra helyezzük el a vajdarabkákat, és süssük letakarva 15 percig. Pihentessük 3 percig. Petrezselymes vagy majonézes burgonyával tálaljuk. Ezt az elkészítési módot más kis halak esetében is alkalmazhatjuk.
Elsőre így készítettem el, mert a sütőben biztos átsül és forgatni sem kell, nem töröm össze. Nagyon finom volt. A sikeren felbátorodva elhatároztam, hogy máskor is sütök pisztrángot és a következő alkalommal az alábbi receptet próbáltam ki.
Karácsonyi pisztráng
Hozzávalók:
2 kis konyhakész pisztráng
2 gerezd fokhagyma
4 dkg liszt
10 dkg mandula
1 dl tejszín
fél citrom leve
10 dkg vaj
0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves)
só
A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk, és fűszeres olajjal kenegetjük. Húsz percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még egy percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.
Ez is nagyon finom.
Merci