Ma van a Bölcsődék Napja

Április 21-e A Bölcsődék Napja Magyarországon. Arról emlékeznek meg, hogy 1852. április 21-én nyitották meg az ország első bölcsődéjét Budapesten, a Kalap utcában.

A Bölcsődék Napja 2010-től államilag elismert ünnep itthon, amelyet miniszteri rendelet szabályoz - hívta fel a figyelmet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete.

Az első magyarországi bölcsőde létrehozása a Pesti Első Bölcsődei Egylet érdeme. Megnyitásakor elözönlötték az emberek az utcát és éljeneztek. Az egylet első elnöke Forrainé Brunszvik Júlia, Brunszvik Teréz unokahúga volt. Az egylet igazgatója Rozmanith Antal, orvosa Fromm Pál, aki nyolc évig ingyen végezte a bölcsődeorvosi teendőket, a gyerekek testi és lelki fejlődésével is sokat foglalkozott. A bölcsőde alapszabálya rendkívüli felvilágosultságról, egészségügyi és pedagógiai tájékozottságról tett tanúságot, több része ma is időszerű még - olvasható a szakszervezet történeti áttekintésében.

A Bölcsődék Napjának elismertetéséért évekig küzdött Koncz József, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének valamint a Magyar Bölcsődék Egyesületének alapítója - írják az érdekképviselet közleményében. Április 21-én, szerdán az elmúlt évtizedek bölcsődei dolgozói mellett a fiatalon elhunyt Akócsi Ágnesre is emlékeznek, aki létrehozta a Bölcsődék Országos Módszertani Intézetét valamint a bölcsődei munka javításával foglalkozott. Köszönik az ünnep kapcsán azok munkáját is, akik bezárástól védtek meg bölcsődéket.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek