Új influenza: A terhes nőket elsők között kell beoltani

A terhes nőknek soron kívül kell újinfluenza elleni oltást kapniuk, ha majd lesz vakcina.

influ

Ha pedig megbetegednek, minél előbb kell antivirális szert adni nekik - hívja fel a figyelmet egy friss amerikai tanulmány, amely szerdán jelent meg a Lancet című brit orvosi szaklapban.

Az amerikai CDC járványtani intézet kutatói kiemelik, hogy a terhes nők lényegesen nagyobb veszélynek vannak kitéve az influenza-világjárványban, mint mások. Az Egyesült Államokban előfordult esetek szerint a terhes anyáknál négyszer nagyobb a kórházi kezelést igénylő komplikációk aránya, mint általában a lakosságban.

Április közepe (a járvány kezdete) és június közepe között az Egyesült Államokban 6 olyan terhes nő halt meg, akit megfertőzött a világjárványt okozó új influenza. Mindannyiuknál tüdőgyulladás és akut légzési elégtelenség lépett fel, amely miatt lélegeztető gépre kellett őket kapcsolni. Mindannyian kaptak antivirális gyógyszert, de csak a tünetek megjelenése utáni hatodik napon vagy még később.

De mindkét ma létező antivirális gyógyszer, a Tamiflu és a Relenza is akkor hatásos az új influenzavírussal szemben, ha a tünetek megjelenése után 48 órán belül kezdik alkalmazni.

Régóta ismert dolog, hogy a terhes nőknél a szezonális influenza is gyakrabban okoz komplikációt, mint másoknál.

Az amerikai járványügyi intézet 2004 óta ajánlja minden várandós anyának, hogy oltassa be magát a szezonális influenza ellen. De a kismamáknak még 15 százaléka sem hallgat erre a tanácsra.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra