A kismama órákig gubbaszt a vécén

szekrekedes

Az embereket két csoportra szokták osztani: van, akinek könnyen megy a nagy dolog, van, akinek nehezen. A terhesség alatt sincs ez másképp, sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy utóbbi csoportba sokan átkerülnek.

A székrekedés terhesen különösen nagy szívás, mert hashajtót nem lehet szedni és az erőlködés sem tesz jót. (Hajrá, aranyér!) A szakkönyvek étrend- és életmód-javaslatokat adnak a probléma enyhítésére, ám ezek sem mindig válnak be. Szerencsére van kéznél egy nagy adag Poronty-olvasó, akiknek tuti tippjeik vannak a kismamák székrekedésének leküzdésére.

Folyadék

Az első és legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel. Terhesen amúgy is több folyadékot kell fogyasztani és van, hogy a kismama fülén is kijön a sok víz, a fokozottabb folyadékbevitel mégis beválhat. Csak arra kell figyelni, hogy ne agyoncukrozott löttyöket gurítson le az ember a torkán, hanem lehetőség szerint vizet vagy ásványvizet. (Kivéve, ha nem csak pocakot, hanem feneket és karfiolos combokat is szeretne növeszteni a kilencedik hónap végére. Esetleg terhességi cukorbetegséget.)

Rostok

A terhesség alatt a bél izmai renyhébben működnek, ez okozza a székrekedést. Segíthet, ha sok rostban gazdag ételt: zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, mert ezek élénkítik a bélműködést. A Poronty olvasói rozskenyeret és kefirbe/joghurtba öntött korpát javasolnak, kipróbálásra ajánlják a limonádét és a grapefruit levét is, de beválik még szerintük az aszalt gyümölcsök, a köles és a zabkorpás muffin is. Barátnőm ezt a receptet ajánlotta. A tejtermékek gyümölcsökkel keverve szintén mozgatják a beleket.

Mozgás

A rendszeres testmozgás is csökkentheti a székrekedés kockázatát, mert élénkíti az anyagcserét. Nyilván nem izzasztó aerobik-órára kell gondolni, egy-egy fél óra séta is megteszi. Ez a kedvünkre és az erőnlétünkre is jó hatással van.

Béltartalom-növelők

Vannak olyan porok, amelyek nem szívódnak fel, hanem megfelelő folyadékmennyiséget fogyasztva megdagadnak, kitöltik a beleket, amiket ezáltal mozgásra kényszerítenek. A gyógyszerész biztosan tud olyan szert adni, amelyet terhesen is nyugodtan lehet használni.

Kúp

Végszükség esetén bevethető a glicerines kúp is, annyi a trükkje, hogy legalább fél órát bent kell tartani, hogy felolvadjon, még akkor is, ha az elején kibírhatatlannak tűnik, mert különben csak maga a kúp lesz az eredmény.

Langyos víz

Van, akinél beindítja a bélműködést a reggel, éhgyomorra megivott pohár langyos víz. Hasonló hatást lehet elérni meleg kávéval is, ha meg tudja inni a kismama.

Lekvárok

Patikában kapható olyan speciális székletlazító lekvár, amit terhesek is fogyaszthatnak. Egy kanál lekvár este és reggelre megvan az eredmény. A házi szilvalekvár is csodát tehet.

Mindenkinél más válik be, érdemes több módszert is kipróbálni vagy tanácsot kérni a Poronty olvasóitól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra