Önállóan kérhetnék az abortuszt a 16 évnél idősebb spanyol tinik

Komoly nehézségek merültek fel a spanyol abortusztörvény liberalizálásának szándéka előtt azáltal, hogy hétfőn nyilvánosságra került három felmérés is, és mindegyik szerint a lakosság többsége ellenzi a kormány szándékát, még a kormányzó szocialisták támogatói között is.

A szocialista vezetésű spanyol kormány áprilisban szivárogtatta ki elképzeléseit az 1985-ben elfogadott abortusztörvény liberalizálásáról. Eszerint már 16 éves kortól, szülői hozzájárulás nélkül is lehetne kérni a terhesség megszakítását, annak tizenkettedik hetéig (ezt jelenleg csak nemi erőszak esetén lehet, fiatalkorúak pedig ezt is csak szülői beleegyezéssel), valamint a 22-dik hétig, ha a terhesség súlyosan veszélyezteti az anya egészségét, illetve, ha megállapítható, hogy a magzat rendellenesen fejlődik, írja a Független Hírügynökség.

Spanyolországban a 22-dik hét után is elvégezhető az abortusz, ha a terhesség az anya egészségét veszélyezteti. A terhesség-megszakítások döntő többségét egyébként ilyen indok alapján végzik Ibériában. A május 20-a utáni napokban készített mindhárom közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a spanyol lakosság többsége ellenzi a kormány tervét. A legnagyobb spanyol napilap, az El Pais megrendelésére készült felmérés szerint 64, a konzervatív ABC című lap felmérésében 57, a katalán La Vanguardia tesztelése szerint pedig 71 százalék utasítja el "teljes mértékben vagy meglehetősen" a liberalizálási elképzeléseket. Az El Pais kutatása szerint a szocialista támogatók között is 56 százalékos az ellenzők aránya.

Ráadásul a madridi parlamentben a szocialistáknak nincs többségük. Ezt elismerve máris több miniszter jelezte: komolyan figyelembe kell venni a felmérések eredményét. A katolikus egyház és a konzervatív ellenzék egyaránt hevesen támadja a tervet. José Luis Zapatero kormányfő viszont azzal védekezett néhány héttel ezelőtt, hogy "meg kell adnunk lányainknak és asszonyainknak azt a jogot, hogy ők dönthessenek a terhességük megtartásáról, és meg kell bíznunk bennük, hogy elég érettek a megfontolt döntéshez", számol be a Független Hírügynökség.

Az Egyesült Államokban pedig az abortusz ellen tiltakozók agyonlőttek egy amerikai orvost, aki késői terhességmegszakításokat végzett klinikáján.

Oszd meg másokkal is!
Mustra