Gyilkos, aki spirált használ?

A fogamzásgátlás gyakorlatilag minden nőt érint, épp ezért soha nem elég róla beszélni. Legutóbb a fogamzásgátló tabletták veszélyeiről írtunk, most pedig megpróbálunk tiszta képet adni a spirálról, mely az egyik leggyakoribb mechanikus fogamzásgátló eszköz. S mint ahogy minden alternatív dolognak, itt is számtalan ellenzője és hű használója akad ennek a védekezési formának.

Sokan, ha meghallják a spirál szót, azonnal arra asszociálnak, hogy ez a méhbe felhelyezett eszköz egy spirál alakot formázó valami, pedig valójában egy (általában) T-alakot formáló „huzal”, amit a kezdeti alternatív (még csirkemellcsontból is készült) eszközök helyett, rézlemezzel, vagy rézdróttal vontak be. A drót feltekerésének a technikája miatt maradt meg a spirál név, melyhez hasonlót, azaz méhen belüli fogamzásgátló eszközt már az ókorban is ismertek, igaz, először tevék méhébe helyeztek fel, kövek formájában. A spirál igazi forradalma végül a hatvanas években jött el, s egyre több féle anyagból készült, rézből, vagy akár aranyból is, valamint szövetbarát műanyagból.

A spirál, mint fent már említettük, mechanikusan fejti ki a fogamzásgátló hatását, ugyanis gyakorlatilag abortuszt hajt végre a méhben. Sok nő számára elviselhetetlen a gondolat, hogy egy, már megtermékenyített embrió-kezdeményt lök ki a szervezetből, hiszen a már megtermékenyített petesejt beágyazódását gátolja meg a méhet teljesen kitöltő és folyamatosan mozgásban lévő spirál. Egyes kutatások szerint azonban nem csak a beágyazódást akadályozza meg, hanem már a fogamzást is meggátolja, ugyanis már a hímivarsejtek mozgása is sérül a megváltozott méhnyálkahártyának köszönhetően, valamint a petesejt is gyorsabban halad át a petevezetéken.

A nőgyógyászok leginkább azoknak a nőknek javasolják a spirált, akik már szültek, s nyilván nem véletlenül, még ha nem is gondoljuk azt, hogy egészségkárosító hatása van az eszköznek.

A spirál hátránya egyben a legfőbb előnye is, a nők többsége ugyanis pont azért választja ezt a fajta fogamzásgátlást, hogy ne kerüljön a szervezetükbe kívülről semmiféle hormon, melyek számos mellékhatással és akár életveszélyes szövődménnyel is megnehezíthetik az életüket.

Kevesen tudják, de kutatásokkal alátámasztott, hogy a spirál védelmet nyújt a méhnyálkahártya daganatos megbetegedései ellen is, ráadásul tartós védekezést biztosít. A mai eszközök 5-8 évig maradhatnak fent, s nyújtanak tartós biztonságot, melynek hatékonysága a fogamzásgátló tablettákéval közel azonos, azaz 95-99 százalékos. Persze nem szeretnénk pont mi lenni az az egy nő, aki teherbe esik, de számos történet ismert arról, hogy egészséges gyerek fogant, majd született meg spirál mellett. Nem utolsó szempont az is, hogy szoptatás mellett is használható.

A spirál felhelyezése (akár csak a levétele) rutin és fájdalmatlan beavatkozás és percek alatt túleshet rajta a páciens, ráadásul már egy nap múlva hatékony védelmet biztosít, s nem lehet észrevenni aktus közben sem.

Vannak olyan esetek azonban, amikor a szervezet kiveti magából az eszközt, főleg olyan nők körében, akik még nem szültek. Gyakran fellépő probléma ezen kívül, amikor a spirál elmozdul a helyéről, vagy egy része kicsúszik, amit a használója észre is vesz. Ma már egyre kevesebbszer fordul elő, hogy észrevétlenül elhagyja valaki a spirált. Ezekre a problémákra alhasi fájdalom vagy/és vérzés hívhatja fel a figyelmet, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, ezen kívül problémamentesen is érdemes rendszeres kontrollra járni.

A spirál hátránya még, az elhúzódó, valamint igen erős menstruáció, ami az esetek nagy részében néhány hónap múlva rendeződik, de gyakran tartós is maradhat.

Sokszor felmerül a spirállal kapcsolatban az a vád, hogy könnyen meddőséget okozhat, szakértők szerint erre akkor van esély, ha a használója nem elég figyelmes. Meddőséget és nem kívánt terhességet okozhat a spirál túlhordása (hivatalos időn túl), valamint rendkívül veszélyesek lehetnek a hüvely gyulladásos, fertőző megbetegedései, amely továbbterjedhetnek a méhbe. Ilyenkor azonnal el kell távolítani a spirált.

A hormonális spirál (Intrauterin Eszköz - IUE) által nyújtott biztonság nagyobb, mint a sima spirálé, a hibaaránya 0,5-2 százalék. Az IUE attól jobb, mint a fogamzásgátló tabletta, hogy helyi szinten bocsát csak ki hormont, sőt, a hagyományos spirálhoz képest sokkal kevesebb ideig vérzik a nő és a menstruáció általában fájdalommentes. Ellenben igen drága, körülbelül 40.000 forintba kerül.

A spirál tehát fénykorát éli, mégis egyre több szélsőséges vélemény lát napvilágot a mechanizmusával kapcsolatban. Sokan egyenesen odáig mennek, hogy aki spirált használ, gyakorlatilag egy emberkezdeményt öl meg. Így vagy úgy, a spirál a születésszabályozás talán legnépszerűbb formája, még ha sokan abortusznak is tekintik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra