Tavasszal színes gyümölcsökkel kínáljuk a gyerekeket!

Tél végére az ember vitamin- és ásványi anyag raktárai lemerülnek, gyakran vagyunk fáradtak, kimerültek és gyakrabban kapjuk el a betegségeket. A felnőttek vitaminokkal, mézzel, C-vitaminban gazdag déli gyümölcsökkel turbózhatják fel kiürült raktáraikat, ám az egy év alatti csecsemők még nem ehetnek ezekből az egészséges gyümölcsökből és a mézet is kerülni kell ebben az életkorban. A Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint nekik az anyatej a legideálisabb és azt tanácsolják, beteg ember ne tartózkodjon a baba közelében, sőt, a rokonlátogatást is kerüljék. Továbbá javasolt sok zöldséget és gyümölcsöt adni a gyereknek, a bevezetésre ajánlott életkortól.



Az anyatej azért tökéletes megoldás, mert abban rengeteg olyan immunanyag van, amely védi a csecsemő szervezetét, így kisebb az esély, hogy elkapják a kicsik a különböző fertőző betegségeket. „Egy 6-12 hónapos csecsemőnek minimum napi 5-8 dl anyatejre van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ha tél végén, tavasz elején tervezzük a szoptatás befejezését, akkor ezt érdemes pár hónappal elhalasztani.” – olvasható a társaság közleményében.

Akkor sem kell elkeseredni, ha az anya valamilyen oknál fogva nem tud szoptatni, a modern tápszerek összetétele ugyanis nagyban hasonlít az anyatejéhez, így ha nem elég a tej, nyugodtan lehet tápszerrel pótolni a szükséges mennyiséget. Nem elfelejtendő, hogy tehéntejet egyéves korig nem szabad kapnia a babának, még hígítva sem, a tehéntej magas fehérje- és ásványi anyag tartalma ugyanis megterheli a baba emésztőrendszerét és veséjét.

Hathónapos kor körül lehet elkezdeni a hozzátáplálást, odafigyelve arra a szabályra, hogy új főzelékeket és gyümölcsöket először csak kis mennyiségben kínáljuk, és apránként, folyamatosan növeljük csak az adagot. „Minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamintartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben készítsük el ezeket az ételeket. Minél kevesebb ideig főzzük, inkább pároljuk, így megőrizhetjük értékét.” – javasolja a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Az alábbi táblázatban megtalálható, hogy tél végén és koratavasszal milyen zöldségekkel és gyümölcsökkel kínálhatjuk a gyereket és ezeknek mennyi a C-vitamin-tartalma, valamint az is leolvasható, hány hónapos kortól lehet bevezetni a baba étrendjébe.



Az étkezések gyakorisága az életkor növekedésével csökken, azaz a napi 6-7 étkezés a nyolcadik-kilencedik hónapra lecsökken 5 étkezésre, az étkezésenként elfogyasztott mennyiségek viszont folyamatosan növekednek, 50 ml-ről 250 ml-re. A babának egy éves korig minimum 5-8 dl anyatejre van naponta szüksége, olvasható a társaság hírlevelében.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek