Kedvenc társasjátékaink régi és új formában

A társasjáték nem csak azért kézenfekvő választás, mert okos játék és elektronikamentes, hanem mert ha ügyesek vagyunk, több legyet is ütünk egy csapásra. Vagyis, ha nam nagy a korkülönbség a gyerekek között, akkor jó eséllyel mindkettőnek szólhat a játék. Nálunk például nem csak a kölköknek, de apának is, meg nekem is, mivel nagy társasjáték-barátok vagyunk, erről tavaly is beszámoltam már.

Szerencsére a játékgyártók minden évben előrukkolnak valamilyen újdonsággal, így karácsonykor egészen biztosan megint találunk olyat, ami minden szempontból megfelel majd. Nézzünk néhány játékötletet, hogy legyen valamilyen alternatívánk, amikor elnyújtva hívnak minket Dr. House alatt: Jáááátssz veleeeeem!

Memóriajátékot minden szülő legalább egyszer vásárol, s szerencsére annyi fajta van belőlük, mint égen a csillag. Sőt, a legfiatalabbak is szívesen játszanak velük, különösen, ha kedvenc mesefigurájuk kacsingat a kártyákról. Ilyen például a Micimackós memória, amely falapocskákból készült, így könnyebben kezelhető. A 20 pár kép kicsik számára könnyedén megjegyezhető, s csak pislogunk, hogy hazavágnak minket a 2.000 forintos csodával. A választék persze széles, lehet Verdás (2.700,-), hercegnős (3.000,-), Pókemberes (2.700,-), vagy egyéb Disney-s. Az Eichhorn-nak a már ismert faváltozatban dominós memóriája is van, az ára pedig csak 1.300 forint. Hamár megemlítettük a dominót, itt is széles választék vár minket. Az egyszerű fadobozostól (ezzel állítólag nem olyan élvezetes a játék), mely 1.400 forint körül vásárolható meg, egészen a mesehősökkel tarkított típusig, amit már 1.300 forintért is hazavihetünk. A dominóval egyébként nem csak a gyerek és saját agyunkat barázdálhatjuk, hanem remek móka az építkezés is belőle.

Régi kedvencünk, a Gazdálkodj okosan! című remekmű úgy tűnik, egy cseppet sem veszít a fényéből, hiába változatlan a külseje évtizedek óta. Gazdasági ismereteinket nyilván a legtöbben itt alapoztuk, s most is hazavihetjük a lurkónak 3.000 forintért. A játék sikerén felbuzdulva, vagy attól függetlenül az évek során számtalan hasonló társas született. A legismertebb talán a Monopoly, amely 7.800 forintba kerül, s a nyugati világot idézi a keleti régiónkban. Spongyabob-rajongók figyelem, már a monopolytok is lehet kockanadrágos, 8.300 forintért a Hasbrótól. Az extra változatú Monopoly Banking pedig 10.000 forint fölött vásárolható meg. Az előzőekre hasonlít, szintén a Hasbrótól az Élet játéka (6.700,-), ami testvére lehetne a Hotelnek (7.700). Mindkettő nagyon jó játék, ha ügyesek vagyunk, hosszan elüzletelhetünk, s garantált, hogy néhány Rotschild családtagra felhúzzuk majd az orrunkat. A Catan társasjátékot már sokszor emlegettük, s sok tekintetben nálunk mindent visz, a gyerekeknek készült változata (Catan Junior: 5.800,-) azonban inkább a Hotel-féle erőt képviseli. Egyszerűségével a legkisebbek is elboldogulnak. A Catant egyébként már négyféle változatban, azaz bővítményben megvásárolhatjuk, sőt, ha csak ketten vagyunk, már stratégiai kártya formájában is játszhatjuk.

A Make’n Break (4.500,-) is építkezős játék a Ravensburger alkotásában, de itt fizikailag kell építenünk. A kártyákon feltüntetett alakzatokat kell felépítenünk, lehetőleg minél gyorsabban, kockáról kockára.
Építkezős, de maximálisan ügyességi játék a Jenga, amely évek óta rabságban tart sokunkat, füstös házibulikon játszottuk ezt a szivatós játékot, ha leborult a torony, pálinka járt a tettesnek. Reméljük, gyermekünk még nem dönti magába a töményet, így az ingatag tornyot, melyből egy darab kockát mindig ki kell húzni, nyugodtan vegyük meg neki 2.900-3.500 forint magasságában.

Ha már ügyesség, ne feledkezzünk el a Twisterről, amely mindenhol nagy sikert arat. A család kígyótesttel kanyaroghat a színes foltokon, nem kicsit röhögve, s reménykedve, hogy apának nem fog becsípődni a dereka. Táskás változatban 4.000 forintba kerül, Twister ugróiskolát pedig 5.600 forinttól találunk a boltokban.

Az ügyesség mellett támaszkodhatunk a gyerek agyára is. A Tabu (6.700,-) régi kedvenc, s a felnőttek is rajonganak érte. Esti bulikon és gyerekzsúrokon egyaránt feldobhatjuk a punnyadt hangulatot, s röhöghetünk, mint hat másik, amikor az Ica a számlázásról magyarázza a fogpasztát más szavakkal. Ennek egy kicsit módosított változata jelent meg idén a piacon Hedbanz (névvel, vagyis inkább a Rikiki nevű kártyajátékra hasonlít. A „Ki vagyok én” játék lényege, hogy a gyerekek egy kártyát a fejükre tesznek, s ki kell találniuk a társaik segítségével, hogy kik ők, vagyis mit mond a homlokukon a kártya. Hat éves kortól ajánlják és 3.000 forintba kerül.

Ezen a vonalon találhatjuk meg a még mindig kedvenc, Guess Who? - Találd ki játékot (4.400,-), ahol kizárásos alapon találják ki különböző ismertetőjegyek kérdezésével, hogy ki is van a másik kártyáján. Nálunk a legkisebb a kártyatartók lecsapkodásával szórakoztatta magát sokáig, de célirányosan is remek a játék. A Tick Tack Bumm (3.400,) az egyik kedvenc játéka a lányomnak. A felcsapott kártyák által meghatározott betűkombinációval kell villámgyorsan kitalálni szavakat, a ketyegő bomba, ami körbejár, pedig bármikor felrobbanhat, ha nem vagyunk elég gyorsak. A játék party kiadása 5.000 forint.

A nyomozós játékok királya a Cluedo (5.800,-), amely felnőtt változatban nagyon komoly esti programot biztosít, s a gyerekeknek készült Junior változat is remek lett. Az eltűnt csokitorta rejtélye (4.700,-) jól fejleszti a gyerekek kombinációkészségét, mialatt remek szórakozást nyújt.
Egyik tavalyi sikerjátékunk a Sudoku, amit mindenféle formában és variációban megvehetünk. A sorokat úgy kell kitöltenünk, hogy minden szám csak egyszer szerepelhet a sorokban és az oszlopokban is. Nem csak nyomtatott, klasszikus verzióban, hanem letörölhető és újra kitölthető formában, sőt, digitális kvarcjáték változatban is, akárcsak a sakkot. A legegyszerűbb változata 3.600 forint.
Aki szeret römizni, az a Touch társast (5.000,-) is imádni fogja, nálunk nagy kedvenc. Itt különböző kombinációkat kell kirakni a mezőn kártya segítségével. A játékot az a játékos nyeri, aki az előre meghatározott kombinációt elsőként rakja ki piramisaival.

Végül, hogy kicsiknek is ajánljunk játékot, ami nem annyira hangos és őrült, reklámgyanús darab, az egyik kedvencünket említem, a Lotti Karotti-t (4.300,-). A nyusziknak felfelé kell menetelni mezőről mezőre a hegyen a répáért, miközben minden körben megtekerjük a táblát, a nyulak pedig bezuhanhatnak a mélybe. Néha azt érezhetjük, hogy soha nem ér föl a tapsifülesünk, de a játék nagyon szórakoztató egészen piciknek is. Hasonló, de más fantáziával megálmodott játék, a Mézes mackó, ahol képzeletbeli fára kapaszkodnak fel az állatkáink. Itt is lezuhanhatunk, s le is fogunk, mézet pedig az kap, aki feljut a csúcsra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek