Az óvodai Mikulás néha lebukik

Képzeljünk el egy rakás kisgyereket, akik az óvodában egymást fűtve-húzva várják a napot, amikor a Mikulás jön. Hetekkel az ünnep előtt sugdolóznak, figyelmeztetik egymást: „Ha rossz leszel, nem hoz ajándékot a Mikulás!”

Aztán persze mégis hoz, biztosan megenyhül, amint meglátja az ovisok csodás rajzait, amit neki készítettek. Hogyan várják a Mikulást az óvodában? Mik az óvó nénik feladatai és mire figyeljünk, ha otthon tartunk Mikulás-ünnepséget? Egy óvó néni mesél.



A Mikulást legenda veszi körül, ami titokzatossá teszi, a gyerekek minden cselekedetéről tud, hoz ajándékot, éppen ezért nagy izgalommal várják a kicsik, hogy mikor pillanthatják meg végre. „A Mikulást megelőző hetekben elkezdődik a készülődés az óvodákban. Verseket, dalokat tanulunk a gyerekekkel, többféleképpen rajzoljuk, festjük, ragasztjuk a különböző mikulásformákat. Meg szoktuk beszélni, honnan ered ez a szokás, hogy a Mikulás ajándékot hoz a gyerekeknek. Mire eljön a nagy nap, teljesen felkészültek a kis óvodások. A cseles óvó nénik le szokták rajzoltatni a gyerekekkel, hogy mire vágynak, így az anyukák és apukák könnyen értesülnek róla, nem kell csemetéjüket faggatni. Aztán persze következik otthon a meglepődés, hogy tényleg azt hozta a Mikulás, amit ők lerajzoltak az oviban”, osztja meg tapasztalatait Kerekes Ágota, óvodapedagógus.

A Mikulás-nap előkészülete az óvó néniknek is izgalommal telik, egy igen fontos feladat kiválasztani a megfelelő embert a Mikulás szerepére. A feladat nem egyszerű, nehéz olyan testalkatú férfit találni, aki hasonlít a Mikulásra és szeret is bohóckodni a gyerekekkel. Nem biztos, hogy jó ötlet, ha egy apuka öltözik be, mert a szemfüles gyerekek kiszúrhatják, hogy ismerik valahonnan, és akkor oda a móka.

Ágota óvodájában már eljátszotta a Mikulást szülő is, az ovi egyik férfi dolgozója, egy óvónő férje és hivatásos Mikulás is. „Nálunk kétszer volt fizetett Mikulás, az első nagyon jó volt, a második szörnyű, és emellett elég költséges, ezért is próbálta az óvoda inkább másként megoldani”, mondja az óvónő. "Volt olyan év is, amikor nem volt külön Mikulás, hanem két előadóművész jött az óvodába, akik egy kis mesét adtak elő a gyerekeknek. A nő normál ruhában, míg a férfi Mikulásruhában volt, és ő osztotta ki az ajándékokat. A gyerekek nagyon csalódottak voltak, hiszen felismerték, melyik előadóról van szó, és tudták, ő nem lehet a Mikulás, hiszen a múltkor még másmilyen jelmezben volt.”

Ha bizonyítékokat szeretnél felmutatni kölyködnek a Mikulás létezéséről, a Barkácskuckóban Ágota rengeteg tippel segít.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek