Jövőre jön az óvodáztatási támogatás

Óvodáztatási támogatás bevezetéséről döntött a kormány szerdai ülésén. A plusz juttatást a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei vehetik igénybe, 2009. január elsejétől. Aki megfelel a kritériumoknak, a kicsi beíratásakor 20 ezer forintot kap. Ha a gyerek rendszeresen jár az oviba, abban az évben még két alkalommal, júniusban és decemberben további 10-10 ezer forintra jogosult - közölte a szociális tárca államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.



A támogatást az kérheti, akinek a gyereke rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, a szülő a gyerek három éves koráig legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, a gyereket pedig legkésőbb annak az évnek a végéig beíratják az óvodába, amikor betölti negyedik életévét. A kicsinek azonban a támogatás elnyerése után is rendszeresen járnia kell óvodába, ami azt jelenti, hogy naponta legalább 6 órát ott kell töltenie, és az "ovis tanév" 25 százalékánál többet nem hiányozhat.

A támogatást csak az egyik szülő veheti igénybe. A kérelmeket a helyi polgármesteri hivatalnál lehet leadni; a jogosultságot a jegyző állapítja meg, a támogatást ezután az Államkincstár utalja át az önkormányzatnak. A jövő évi költségvetésben 760 millió forintot különített el erre a kormány - közölte Kórózs Lajos.

Jelenleg körülbelül 300 ezer óvódás korú gyermek van Magyarországon, ebből 23 ezer halmozottan hátrányos helyzetű. Ebből valamivel több mint 11 ezren 3-4 évesek; ez utóbbi csoport a támogatás bevezetésével várhatóan 20 ezer 720-ra nő - mondta az államtitkár.

(Független Hírügynökség)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek