Áldatlan állapot: ha a magzat beteg

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, úgy éreztem, ezek is csak olyan hatásvadász sztorik lesznek, mint amilyenekkel a terhes anyukákat riogatni szokták. Úgy éreztem, ezt a könyvet nem fogom ajánlani kismamáknak, mert csak paráztatni fogják magukat fölöslegesen.

Aztán ahogy továbbolvastam, a sajnálkozáson és a könnyeken túl erősödni kezdett bennem egy furcsa érzés: mintha nem is lenne akkora tragédia, ha a magzatról kiderül, hogy nem teljesen egészséges. Más dimenzióban tudtam vizsgálni a kérdést, és érteni kezdtem, min mehet keresztül egy anya, akinek a várva várt babájánál bajt jeleznek a vizsgálatok. Megértettem azt a nőt is, aki nem akarta bevállalni a sérült gyereket és elvetette, de azt sem tartottam felelőtlennek és eszetlennek, aki ragaszkodott a beteg magzathoz is.



Lenyűgözött a kismamák ereje, ahogy a helyzetüket kezelték, a bizakodást, a töretlen reményt, a szeretetet és az összetartást. Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag nem kapnak segítséget a társadalomtól és az egészségügy sem áll a helyzet magaslatán a lelki segítségnyújtás terén.

A könyv nem kerülheti ki a tragédiákat sem, borzongató olyan történetet olvasni, ahol az anyának meg kell szülnie a még élő babáját, aki valamilyen rendellenesség miatt halálra van ítélve. A szubjektív, érzelmektől túlfűtött beszámolók mellett megszólal szülész, genetikus, neonatológus, pszichiáter és Geréb Ágnes is, akik elmondják, szakmai oldalról milyen benyomások érik őket és hogyan segítenek ők feldolgozni a kismamának a kegyetlen tényeket.

Singer Magdolna: Áldatlan állapot - Mi lesz velünk?
Jaffa Kiadó, 2008.
2790 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra