Csökkent az abortuszok száma

Összességében csökkent a terhességmegszakítások száma az utóbbi években, de még így is magas a nem tervezett terhességek és az ebből következő abortuszok száma. A Fogamzásgátlás Világnapján szexuális egészségüggyel foglalkozó magyar és nemzetközi szakemberek hívták fel a figyelmet, hogy a nem tervezett terhesség és az ezt követő abortusz milyen súlyos problémát jelent világszerte.



Budapesten a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság tartott tájékoztatót, amelyen Szőnyi György, a társaság főtitkára számolt be arról, hogy a nem tervezett terhességek száma a világon elérte az évi 80 milliót, amelynek mintegy 58 százaléka abortusszal végződik. A jelenség a családtervezési ismeretek hiányosságaira, a fogamzásgátlás hiányára vagy nem megfelelő alkalmazására vezethető vissza, írja az MTI.

Magyarországon az utóbbi években csökkent az abortuszok száma, de még mindig magas, évente közel 44 ezer. Egy friss hazai kutatás szerint a 30 év alatti nők átlagosan 17 éves korukban kezdik el a nemi életet, azonban a 20 évnél fiatalabb korosztálynál ez még korábbra, 15,5-16 évre tehető. A magyar és külföldi adatok szerint is az abortuszok aránya a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek