Diétás étrendben is jó a spárga

A spárga az egyik kedvenc zöldségem, többféleképpen elkészíthető. Ha csak most próbálkoztok először a spárgával, akkor a zölddel kezdjétek, annak kevésbé jellegzetes az íze, mint a fehérnek, ami egy kissé kesernyés. Rostban és vízben igen gazdag, így diétás étrendbe bátran ajánlom. Jól passzol tésztához, húshoz köretnek, vagy wokban sütve más zöldségekkel. A zöld spárgát úgy kell megtisztítani, hogy mosás után levágjuk a fás végét, majd ha szükséges, zöldséghámozóval megpucoljuk a vastagabb szárvéget. A fehér spárgát muszáj meghámozni, különben keserű lesz.


Csőben sült spárga

Hozzávalók:

fél kg fehér spárga
1 kis pohár tejföl
1 tojás
10 dkg sajt
só, bors

Elkészítése:

A spárgát megtisztítjuk, kevés, cukros, citromleves, sós vízben 5 percig főzzük. Egy sütésre alkalmas tálba lerakjuk a lecsepegtetett zöldséget, majd a tojásból, tejfölből (ízlés szerint tegyünk bele kicsi sót-borsot) készült keverékkel öntsük le, reszeljünk sajtot a tetejére és tegyük előmelegített (kb. 180-200 fokos) sütőbe. Addig süssük, míg a sajt rápirul az ételre.

Egybesült spárgafasírt

Hozzávalók:

fél kg spárga
2-3 zsömle, vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyér
2 tojás
hagyma, fokhagyma
só, bors

Elkészítése:

A spárgát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. A beáztatott, kinyomkodott kenyérrel, és a két tojás sárgájával összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint rakhatunk bele apróra vágott hagymát, fokhagymát, esetleg egy kis pirospaprikát. Végül hozzákeverjük a tojások habbá vert fehérjét, és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul. Hamar elkészül. Egy kis salátát kínálhatunk hozzá.

Spárgakrémleves

Hozzávalók:

fél kg fehér spárga
egy evőkanál étkezési keményítő


Elkészítése:

A spárgát megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd sós, cukros, kis citromlével ízesített vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, kivesszük a spárgát, a főzőlevéből egy kicsit hozzáadunk, és simára turmixoljuk. A főzőlevéből adjunk hozzá annyit, hogy a nekünk tetsző állagot elérje. Forraljuk fel, majd a keményítőt keverjük el egy deci vízben, és folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez, ez besűríti. Hidegen-melegen egyaránt jó, adhatunk hozzá pirított kenyérkockákat.

Moira
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek