Csőben sült spárga
Hozzávalók:
fél kg fehér spárga
1 kis pohár tejföl
1 tojás
10 dkg sajt
só, bors
Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, kevés, cukros, citromleves, sós vízben 5 percig főzzük. Egy sütésre alkalmas tálba lerakjuk a lecsepegtetett zöldséget, majd a tojásból, tejfölből (ízlés szerint tegyünk bele kicsi sót-borsot) készült keverékkel öntsük le, reszeljünk sajtot a tetejére és tegyük előmelegített (kb. 180-200 fokos) sütőbe. Addig süssük, míg a sajt rápirul az ételre.
Egybesült spárgafasírt
Hozzávalók:
fél kg spárga
2-3 zsömle, vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyér
2 tojás
hagyma, fokhagyma
só, bors
Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. A beáztatott, kinyomkodott kenyérrel, és a két tojás sárgájával összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint rakhatunk bele apróra vágott hagymát, fokhagymát, esetleg egy kis pirospaprikát. Végül hozzákeverjük a tojások habbá vert fehérjét, és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul. Hamar elkészül. Egy kis salátát kínálhatunk hozzá.
Spárgakrémleves
Hozzávalók:
fél kg fehér spárga
egy evőkanál étkezési keményítő
só
Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd sós, cukros, kis citromlével ízesített vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, kivesszük a spárgát, a főzőlevéből egy kicsit hozzáadunk, és simára turmixoljuk. A főzőlevéből adjunk hozzá annyit, hogy a nekünk tetsző állagot elérje. Forraljuk fel, majd a keményítőt keverjük el egy deci vízben, és folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez, ez besűríti. Hidegen-melegen egyaránt jó, adhatunk hozzá pirított kenyérkockákat.
Moira