Karácsonykor több a gyerekbaleset

Szenteste, nem, rosszul fogalmazok, már délelőtt is gyakoriak a különböző balesetek, sérülések. Paramamik figyelem! Még most sem lehet felhőtlenül örülni és a kanapén nyújtózkodva megpihenni a karácsonyfa fényeiben. A következőkben pár „idénysérülési” lehetőségre szeretném felhívni a figyelmeteket.

A fát, kivéve azokon a helyeken, ahol gondolva a környezetünkre, mű- vagy gyökeres fenyőt állítanak, általában Apa faragja be a talpba. Ehhez a lehető legélesebb konyhakésre, illetve fejszére van szüksége. Érdemes a kezébe nyomni a célszerszámok mellett egy védőkesztyűt is, megkímélendő az ujjait.

Biztos minden családban van egy történet, amely arról szól, hogy a dédi leggyönyörűbb gömbjei melyik évben és pontosan hogyan törtek össze, mert az aktuális törpincs megrángatta a plafonig érő fenyőt. Így amikor végre beér a fa a nappaliba (Apa keze egyben maradt), mindenképpen érdemes egy vagy több fix ponthoz rögzíteni, nehogy rá találjon dőlni valakire.


Anya is könnyen találhatja magát a sürgősségi osztályon, ha a hal vagy csirke boncolásánál megszúrja magát szálkával, csontszilánkkal. Ha már a konyhában járunk, nem szabad megfeledkezni a nagy sürgés-forgásban, hogy kis kíváncsi törpék járnak köztünk. A forrázási balesetek száma ilyenkor ugrásszerűen megnő.

Szintén minden évben hallani olyan családról, ahol egy égve maradt gyertya, zárlatos karácsonyfaégő tragikus tűzesetet idéz elő. A gyertyát sose hagyjuk felügyelet nélkül égve, főleg, ha a szobában tartózkodik még egy kisgyermek vagy állat! Az izzósort feltétlenül ellenőrizzük le, nem zárlatos-e. A karácsonyfán történő elhelyezéskor fokozottan ügyeljünk arra, hogy az égő ne érjen ághoz, díszhez, függönyhöz. Hasonló módon legyünk gondosak a csillagszóróval is. Ha mindezekre az apróságokra odafigyelünk, nem történhet nagyobb baj.

Mi a legelső teendő, ha mégis forrázás, égési sérülés következik be?

Az égésre jellemző az azonnali, nagyfokú fájdalom. A teendőket az égés a kiterjedtsége, illetve mélysége szabja meg.

I. fokú égés, amikor csak bőrpír jelenik meg, II. fokú égés esetén már hólyagokat is látunk. Ha csak kis kiterjedésű a sérülés, akkor az égett testfelületet azonnal, lehetőleg folyó csapvíz alá kell tartani legalább 15 percig. Ha erre nincs mód, gézlappal borogassuk. Ezek után lehetőleg sterilen fedjük. Valószínűleg elég kevés háztartásban van steril mull-lap a gyógyszeres ládikában, így tiszta, vasalt pelenkával, lepedővel is fedhetjük a területet. Hasonlóan járunk el forrázás esetén is. Jól elterjedt tévhit, hogy a hólyagokat ki kell szúrni, vagy zsírt kell rákenni. Na ez tilos! Semmit nem szabad rákenni! Ha szükséges, bevehetünk fájdalomcsillapítót is.

Nagyobb kiterjedésű, vagy III. (mélyebb szövetek is károsodtak), IV. (elszenesedés) fokú égés esetén mindig hívjunk mentőt, de nagyon fontos az első, laikus ellátás is. Akadályozzuk meg a további égést vízzel, vagy tegyünk nem műszálas vagy műanyag szövetet az égett testrészre. Az órát, gyűrűt érdemes eltávolítani. Sterilen, lepedővel fedjük az égett részt.

Külön szeretnék kitérni a csillagszóró okozta sérülésekre. Legnagyobb veszélye (a szőnyegben, kanapéban tett károktól eltekintve), hogy a szikra a szembe pattan. A sérülés pillanatában azonnali, nagy fájdalmat lehet érezni, a látás azonnal megromlik. Enyhe károsodás esetén a szem fehérje vérbő, helyenként felmaródott. Súlyos esetben vérbőséget nem látunk, csak felmaródottságot, illetve ödémát. A sérülés súlyosságától függ a kimenetel. Vagy meggyógyul, vagy hegesedik. Az elsősegélynyújtásnál a legfontosabb, hogy azonnal mossuk ki a szemet bőséges csapvízzel, fedjük le mindkét szemet, és menjünk az ügyeletes szemészetre.

A megbetegedési formákat folytathatnám még a karácsonyi vacsorával, de erről már csak annyit, hogy szálkán kevesen fulladnak meg, de vigyázzunk, mindig kenyérrel együk a halat. Vigyázzunk a túlzott mennyiségű étel elfogyasztásával, mert könnyen jön az émelygés, hasi görcs. A leggyakoribb bőrtünet a csalánkiütés, amivel forduljunk egyből orvoshoz.

Mindenkinek boldog, békés és izgalommentes karácsonyi ünnepeket kívánok!
Oszd meg másokkal is!
Mustra