Gyerekeknek továbbra is kell útlevél

Mától az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamokkal (Ciprus kivételével) kibővül a schengeni övezet. Ennek értelmében megszűnik az ellenőrzés a belső határokon, így Ausztriába, Szlovákiába és Szlovéniába megállás nélkül utazhatunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy otthon hagyhatjuk a személyit vagy az útlevelet. Fontos tehát, hogy a gyerekeknek továbbra is útlevelet kell csináltatni, ha külföldre akarunk velük utazni.


Hiába nem kell megállnunk a határon, az EU Tájékoztató Szolgálat válasza szerint az utazóknak rendelkezniük kell személyazonosságot igazoló okmánnyal. Ez lehet személyi igazolvány, új típusú fényképes jogosítvány vagy útlevél, tehát gyerekeknek az utóbbi.

Útlevéligényléshez ezek az okmányok szükségesek:

- személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), vagy személyi lap
- születési anyakönyvi kivonat (adategyeztetéshez)
- előző útlevél (ha volt)
- mindkét szülő személyes megjelenése, személyazonosításra alkalmas okmányokkal (személyazonosító igazolvány, 2001. 01. 01. után kiadott vezetői engedély) + személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), ha már korábban kiállították
- elvált szülők esetében jogerős bírói ítélet
- jogerős gyámkirendelő határozat
- 2 db igazolványfénykép, amelyet általában az okmányirodában készítik el digitálisan

18 éven aluliak útlevél kérelmét kizárólag törvényes képviselője kérheti, szülők együttes megjelenése szükséges az adatfelvételkor. Az útlevelek érvényességi ideje 4 éves korig 2 év, 4-18 éves korig 5 év. Az illeték pedig 1500 forint alapesetben, ekkor 30 napon belül, általában már a harmadik hétre elkészül az útiokmány, sürgősséggel pedig ennek duplája. Ebben az esetben 5 munkanapon belül kiküldik a kész útlevelet a megadott postacímre.
Oszd meg másokkal is!
Mustra