Babakocsi-mesék Bécsben

Babakocsik mentén meséli el a város és lakói történetét a Wien Museum legújabb kiállítása. A bemutatott darabok között van 130 éves háromkerekű kocsi és a 2. világháború idején használt német egyenbabakocsi is.

„Bébi a fedélzeten - Babakocsival a 20. századon át“ nyílt kiállítás a bécsi Wien Museum Karlsplatzban, amely nemcsak a státusszimbólumból nélkülözhetetlen segédeszközzé avanzsált babakocsi történetét mutatja be, hanem bepillantást ad a városi infrastruktúra fejlődésébe, a nemi szerepek változásába és a fogyasztói kultúra térhódításába is.

A bécsi városképben 1870 körül bukkantak fel az első babakocsik, amelyek igazi luxusjárgányok voltak, és csak a gazdagok engedhették meg maguknak. A polgárság felemelkedésével, az iparosodással és az aszfaltozott utak elterjedésével a korábbi státuszszimbólum egyre több család életét könnyítette ugyan meg, a kevésbé tehetős rétegek számára azonban továbbra is elérhetetlen maradt.



Nekik egészen az 1920-as évekig kellett az ölükben cipelniük csemetéiket, amikor a költségkímélő fémpréseléses eljárásnak köszönhetően megjelentek az első olcsó darabok. Mivel a mobilitás már a századforduló körül is fontos volt a családok számára, kifejlesztették az első összecsukható sport- és hétvégi modelleket. A babakocsik iránti egyre növekvő kereslethez az is hozzájárult, hogy a „jó levegő, napfény“ kúrával akarták megelőzni a tuberkulózis és angolkór miatti nagy csecsemőhalandóságot. A 2. világháború aztán véget vetett a babakocsi-divatnak is: mivel a háborús készülődés lekötötte a kapacitások nagy részét, 1943-tól csak egyféle modellt állítottak elő, a „német egyenkocsit“, amely legalább olyan ronda volt, mint amilyen olcsó.



A gazdasági fellendülés megindulásával, az 50-es években a hatalmas amerikai országúti cirkálókra emlékeztető áramvonalas babakocsik tarkították Bécs utcáit, míg a 60-as években az alig 3 kilogramm súlyú „Buggy“ forradalmasította a piacot. Ma az olyan dizájnerdarabok mint a „Bugaboo“ uralják az osztrák főváros utcáit.

A 2008. január 13-ig látható kiállítás amellett, hogy olyan kérdésekre is rávilágít, mint a „ki tolja a babakocsit“ vagy a mobilitás térhódítása a várostervezésben, Robert Schabus filmje révén azt is megmutatja, milyen a mai Bécs egy babakocsiból nézve?

Baby an Bord – Mit dem Kinderwagen durch das 20. Jahrhundert, Wien Museum Karlsplatz, 1040 Bécs, www.wienmuseum.at

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek