Veszélyt rejtenek a tengeri herkentyűk

Igen meglepődtem, mikor már jó nagy hassal beültünk egy kis étterembe a francia tengerparton, és kirendeltem egy tengeri gyümölcsös spagettit. A figyelmes francia pincérfiú ugyanis azt mondta, azt nem hoz nekem, mert terhes vagyok. A saját feleségének sem engedte, hogy tengeri herkentyűket egyen a terhessége alatt, mert az nem jó a babának. Sosem hallottam erről a dologról, de hittem neki, így végül kiegyeztünk egy lazacban, azt megengedte.


Itthon nem nagyon hangsúlyozzák, melyek azok az ételek, amiket nem árt kerülni a terhesség alatt, pedig van egy pár. Én Spanyolországban lettem terhes, és mivel ott a nemzeti eledel a sonka, azonnal, már a hetedik héten vettek tőlem vért, hogy kiszűrjék, volt-e már toxoplazma fertőzésem, majd megnyugodva közölték, hogy volt, így nyugodtan fogyaszthatom továbbra is a sonkájukat. A hagyományos spanyol sonka (a jamón) ugyanis nyers húsnak számít, és mint ilyen, hordozhatja ezt a fajta fertőzést, csakúgy, mint a macskaürülék.

A nyers, nem megfelelően átfőtt húsokat egyébként sem árt kerülni a terhesség alatt, hiszen egyéb baktériumokat is tartalmazhatnak, csakúgy, mint a szalmonella vírust. Mondjuk én sonkát továbbbra is ettem, mert ha nincs is megfőzve, hőkezelve azért igen, de a bélszínről teljesen lemondtam, a csirkére pedig szerencsére rá sem bírtam nézni.

Ha kicsit utána olvasunk, az is kiderül, miért nem ajánlják a tengeri dolgokat, a tengeri halak ugyanis tartalmazhatnak higanyt, ami nagyobb mennyiségben agykárosodáshoz vezethet a magzatnál. Persze egy-két lazac szelettől még nem lesz bajunk, a szakértők azonban a mérsékelt halfogyasztást javasolják, és inkább a konzervet. Ez utóbbi nálunk nem okoz gondot, sőt. Nyersen a halakat sem ajánlatos enni, így kerülendő a szusi, és például a nyers füstölt lacaz is. Nyersen mindeképpen kerülendő a tojás is, illetve minden olyan étel – házi fagyi, tartár mártás - amiben nyers tojás lehet, a szalmonella miatt.

A sajt veszélyeiről egy vendégségben hallottam először, ahol az egyik kismama nem ette meg a camambert sajtot. Szakértők szerint valóban nem tanácsos lágy sajtokat enni a terhesség alatt – brie, feta, gorgonzola – ezek ugyanis tartalmazhatják a listeria baktériumot, ami vetéléshez vezethet. Ez a baktérium ráadásul képes a placentán is átszivárogni, így a magzatnál is fertőzéshez vezethet. Ma már azonban a lágy sajtokat is inkább pasztőrözött tejből készítik, így ha ilyen sajtot kívánunk, egyszerűen nézzük meg a csomagoláson, pasztőrözött tejből készült-e. Egy jó minőségű fetától nem lehet semmi bajunk – én legalábbis ezt mondogatom magamnak. Ugyanilyen okokból kerüljük a pasztőrözetlen tejet is, a frissen fejt házitej, bármilyen jól hangzik is, terhesség alatt nem a legjobb ötlet.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek