Hogyan csináljunk gyereket?

„A terhesség nem villanykapcsoló, amit tetszés szerint be lehet kapcsolni, amikor valaki elhatározza, hogy itt az ideje egy porontynak” - mondta Dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza. Mikor eshetünk legkönnyebben teherbe, milyen módszerekkel segíthetjük a fogamzást?


A nők nagy része a tinédzserkori félelmek és a felvilágosítás hiánya miatt azt hiszi, hogy a terhesség automatikus. Ezért fordulnak sokan már a fogamzásgátlás abbahagyását követő egy-két sikertelen próbálkozás után nőgyógyászhoz és meddőségi szakemberhez, tudtuk meg Dr. Laufer Gábortól. A terhesség pedig messze nem automatikus, mivel egy nő átlagosan havonta egy-két nap tud csak teherbe esni.

Hiába rohannak hát túl korán orvoshoz a gyermekre vágyó nők, elképzelhető, hogy ezzel inkább késleltetik, mint felgyorsítják a teherbe esést. Sokszor túl hamar kell gyógyszeres kúrákon vagy sebészi beavatkozásokon (pl. laparoszkópia) túlesniük, amelyek talán elkerülhetők lettek volna.

A nőgyógyász azt tanácsolja, hogy ha valaki elhatározza, hogy gyermeket szeretne, legalább egy évet szánjon rá a projektre, várjon türelmesen, és ne rohanjon egy-két sikertelen hónap után szakemberekhez.

Hogyan lehet siettetni a terhességet?
Dr. Laufer Gábor szerint biztos metódus nincs. A módszerek, amelyeket ajánl, a valószínűséget emelik ugyan, de biztos sikert nem garantálnak.

1. Ismerjük meg a ciklusunkat. Értsük meg hogy mikor, mi és miért történik. Az átlagos ciklus 28 napos. A menstruáció első napjától számolva a 14. napon a legvalószínűbb a peteérés és kiszabadulás, akkor van a bűvös egy-két nap, amikor a nő termékeny. Vannak nők, akik ezt érzik (két menstruáció között rövid ideig tartó furcsa fájdalom, ami aztán elmúlik, vagy a hüvelyváladék változása – amely nyúlós, tojásfehérjéhez hasonlító állagúvá válik), de vannak, akik nem éreznek semmit. Természetesen a pete kiszabadulása után a legvalószínűbb a teherbe esés. Az is jó ötlet, ha valaki naptárban vezeti a ciklusát. (Az interneten is számos termékenységi kalkulátor található, például http://www.fertilityfriend.com

2. A hőmérőzés az egyik legismertebb és legmegbízhatatlanabb metódus. A peteérést egy körülbelül 0.5 fokos hőmérsékletemelkedés jelzi, ami a menstruációig úgy marad, aztán visszaesik az eredeti értékre. A mérést reggel, még az ágyban fekve kell végezni, lehetőleg higanyos hőmérővel, amelyet előző este kell lerázni. A digitális hőmérők arra jók, hogy lázat jelezzenek, de arra nem, hogy egy-két tizedes eltérést kimutassanak.  

3. A legjobb metódus a peteérést jelző (ovulációs) teszt, (általában 5 darab található egy dobozban), amelyet patikákban lehet venni. Hátránya az igen borsos ára. (Kismamák kedvelt módszere, hogy a kis tesztcsíkokat hosszában kettévágják, így kétszer annyi tesztből gazdálkodhatnak.) A tesztet a 12. napon kell elkezdeni használni, naponta egyszer. Amikor jelez (színt változtat vizeletbe mártás után) az attól számított 18-30 órán belül a legmagasabb a teherbe esés valószínűsége (tehát akkor kell szexelni). Innentől kezdve 7-10 napon keresztül minden másnap ajánlott nemi életet élni.

A sperma koncentráltsága függ attól, hogy mennyi ideig nem volt szex. Ideális körülmények között 3-5 napos önmegtartóztatás után a legkoncentráltabb. Akik komolyan próbálkoznak, azok az elvárt ideális 14. nap előtt 3-5 napig nem szexelnek. A 14. nap (vagy amikor a teszt jelzi) után 18-30 órán belül, ezután másnaponként érdemes nemi életet élni.

4. A pozíciók is szerepet játszhatnak a teherbe esésben. Leghasznosabb, ha logikusság elvét követjük: A spermának a méhszáj közelébe kell jutnia. Létezik gravitáció, ami befolyásolhatja a dolgot, tehát nem járhat rosszul az, aki a közönséges "misszionárius pozícióban" próbálja. Ha valaki plusz növelni akarja ennek a hatékonyságát, tegyen a feneke alá egy párnát.

5. Szex után ne ugorjunk ki az ágyból, ne rohanjunk a fürdőszobába. A leghatékonyabb ágyban maradni több órán keresztül. Ha mégis ki kell menni, semmiképpen nem szabad irrigálni.

6. Nem érdemes túl korán terhességi tesztet csinálni. A következő várható menstruáció időpontjáig elvégzett teszt kidobott pénz, hamis reményeket és felesleges izgalmakat okoz.

Dr. Laufer Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy az elhízás egyre több embert érint és mivel sok nő fogamzóképességét befolyásolja a súlya, tervezett terhesség előtt hasznos normális súlyba kerülni. Jó ötlet terhesség előtt napi 1-2 mg folsavat szedni, ez csökkenti bizonyos genetikai hibák valószínűségét.

A nőgyógyász végül még egyszer nyomatékosítja: „Ha valaki peteérést tesztel, hőmérőzik, méhnyak nyákot vizsgál, egyéb fogamzást elősegítő módszereket alkalmaz, sikertelenség esetén mindenképp várjon legalább hat hónapig, mielőtt orvoshoz fordul. Teljesen spontán (minden segítség nélküli) próbálkozás esetén minimum egy évet várjanak.”
Oszd meg másokkal is!
Mustra