Megoldódik a csecsemőhalál-rejtély?

A Seattle Gyermekkórház kutatóinak legújabb felfedezése hatalmas előrelépést jelent korunk egyik legnagyobb rejtélyének megoldásához. Talán minden szülő legrosszabb rémálmainak egyike az, hogy az egészségesnek tűnő csecsemő úgy 2 és 4 hónapos kor között az egyik éjszaka hirtelen, látszólag minden előjel nélkül, alvás közben meghal. Ez a tragikus betegség a leggyakoribb csecsemőkori halálok, mivel közel minden ezredik csecsemőt érinti és a fiúk esendőbbnek tűnnek a betegséggel szemben. Ezt a jelenséget hirtelen csecsemőkori halálnak (SIDS) nevezték el, és a folyamat lényegéről még mindig csak igen korlátozottak ismereteink.


Dr. Daniel D. Rubens munkatársaival a Rhode Island-on végzett vizsgálata során megállapította, hogy hallásvizsgálat során a SIDS miatt meghalt csecsemők mindegyikénél ugyanazt a jobb belső fülben található elváltozást írták le, mely a kontroll csoportban nem volt jelen, számol be a MediPress. A felfedezés felveti annak a lehetőségét, hogy a közeljövőben az orvosok nem sokkal a születést követően egy egyszerű és olcsó hallásvizsgálat segítségével megállapítsák, mekkora az esély a SIDS kialakulására.

A belső fülben apró szőrsejtek találhatók, melyek mind a hallásért, mind pedig az egyensúlyozásért felelősek. Dr. Rubensnek az az ötlete támadt, hogy lehet, hogy az utóbbiért felelős szőrsejtek fontosak lehetnek a vér széndioxid-tartalmának agy számára történő jelzésében. Úgy véli, hogy amennyiben a szőrsejtek fejlődésében valamilyen probléma csúszik be, akkor egyúttal a vér széndioxid-tartalmának folyamatos ellenőrzésén alapuló légzésszabályozás sem tud megfelelően működni.

A hallásvizsgálat során a SIDS-es csecsemők jobb fülük vizsgálatakor rendre négy ponttal kevesebbet teljesítettek mindhárom vizsgált frekvencia-tartományban. Az egészséges csecsemők egyébként is általában a jobb oldali fülükre hallanak jobaban, írja a MediPress. „Eredményeink teljesen új mederbe terhelhetik a SIDS jelenleg is folyó intenzív kutatását. Most először van lehetőség arra, hogy egy nagyon egyszerű és fájdalmatlan vizsgálat segítségével kiemelhetők azok, akik a fokozott hajlamuk miatt szoros figyelmet igényelnek.” – fejtette ki Dr. Rubens.
Oszd meg másokkal is!
Mustra