Fulladást okozhatnak a gyermekülések

Kanadai tudósok megfigyelései szerint az ún. hirtelen csecsemőhalál kockázata ugyanúgy fennáll, ha a kisgyermekeket felültetik, mintha fektetnék őket. Sőt, az újszülötteknél és az egy hónapnál fiatalabb babáknál még nagyobb a kockázat ülő testhelyzetben.A Montreali McGill Egyetem Egészségügyi Központjának orvosa, Aurore Cote 1991 és 2000 között Québecben elhunyt 12 hónapnál fiatalabb kanadai csecsemők eseteit elemezte. A vizsgált időszakban 534 gyermek hunyt el, ebből 508 gyermek esetét vizsgálták ki a kutatók, de csak 99 esetben tudták megtalálni a halál pontos okát. A többi 409 esetben a halál oka ismeretlen maradt, számol be a MediPress.


Az 508 gyermek 17 százalékánál olyankor állt be a halál, amikor a gyermekeket leültették valahova, legtöbbször autók gyermekszékeibe. Az elemzés szerint a koraszülöttek nincsenek nagyobb veszélyben, ugyanakkor az egy hónapnál fiatalabb gyermekeknél négyszer olyan gyakori a hirtelen csecsemőhalál, mint idősebb társaiknál.

A kutatás vezetői szerint bár az autós gyermekülésekre természetesen szükség van a gyermekek biztonsága érdekében és a halálozási arány a gyermekülésben nagyon alacsony, mégis azt ajánlják a szülőknek, hogy kisgyermekeikre nagyon figyeljenek oda, ha autóval szállítják őket, írja a MediPress.

Az eredmények alátámasztják korábbi kutatások eredményeit, melyek szerint a gyermekülések veszélyt jelenthetnek a kisbabákra, például ha a gyermek elalszik bennük. Az új-zélandi Auckland Egyetem orvosai 43 olyan kisgyermek esetét vizsgálták meg, akiknél mind oxigénhiány lépett fel. A szakemberek arra jöttek rá, hogy ha a gyermekek elaludtak a székben, az jól megfogta a testüket, fejüket azonban nem tartotta semmi, így az állkapcsuk a mellkasukra hanyatlott és elkezdte nyomni a felső légutakat. Ennek következtében pedig oxigénhiány, később pedig fulladás lépett fel.
Mustra