Ágyékon találni apát

Mi történik, ha egy éppen csak tipegő gyermek kezébe seprűnyelet, botot, ne adj' isten, baseball-ütőt adunk, és bekötjük a szemét, majd megkérjük, hogy találjon el egy felfüggesztett ajándékcsomagot? Nagy vidámság, majd sírás-rívás, gyakran a hülye felnőttek részéről.


A Poronty ezúttal egy kedves mexikói hagyománnyal ismerteti meg olvasóit, az aztékoktól származó, majd a katolikus egyház által is átvett, manapság azonban főleg születésnapi ünnepségeken alkalmazott piñatáról van szó.

A spanyol piñata szó az olasz pignattából származik, mely fenyőtoboz alakú agyagedényt jelent. A piñaták hagyományosan ember- vagy állatfigurákat formáznak, és könnyen elpusztítható anyagból: papírmaséból, szalmából, agyagból készülnek, belsejüket cukorkákkal és játékokkal töltik meg. Mostanában persze divatosak a versenyautót, dinoszauruszt vagy éppen Transformers-figurát formázó piñaták is.



Az ünnepség során a bekötött szemű gyerekek egymás után próbálkozhatnak a fáról vagy mennyezetről lelógó piñata elpusztításával: akinek sikerül, azé lesz a benne található sok finomság és játék. Amint azonban a videóból is kitűnik, bekötött szemű gyerek kezébe botot adni korántsem veszélytelen mulatság.

Miután a lufigyárosok és virágboltosok nemzetközi összeesküvése sikeresen meghonosította idehaza a Valentin-napot, a Poronty szakértői a piñata hazai térhódítását prognosztizálják.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek