Újra kifut az abortuszhajó

A hágai egészségügyi minisztérium szombaton bejelentette, hogy ismét engedélyezi a Woman on Waves (Nők a hullámokon) holland szervezet úszó abortuszklinikájának működését a nemzetközi vizeken.


A mostani döntés a holland kormány 2004 óta érvényben lévő tilalmát érvényteleníti, miszerint az "abortuszhajó" nem futhat ki a nyílt tengerre - közölte Lilian Jansen, a minisztérium szóvivője.

A Hollandiában bejegyzett "abortuszhajó" rendszerint olyan országokat szemel ki úticélul, amelyekben nagyon szigorú abortusztörvény van érvényben. Fedélzetére vesz olyan nőket, akik nem kívánt terhességüktől szeretnének megszabadulni, kihajózik velük nemzetközi vizekre, és a szükséges vizsgálatok után a hajó orvosai azoknak, akiknél ez lehetséges, abortusztablettát adnak be művi vetélés előidézésére, majd a hajó visszaviszi őket az adott ország kikötőjébe, írja az MTI.

A terhességmegszakítást ellenzők heves tiltakozása mellett 2001-ben Írországban, 2003-ban Lengyelországban és 2004-ben Portugáliában kötött ki. (Ez utóbbi országban éppen ebben a hónapban engedélyezték az abortuszt a terhesség 10. hetéig.)

A 2004-ben hozott tiltó rendelkezés alapján a hajó nem távolodhatott el 25 kilométernél messzebbre az amszterdami kórháztól, amellyel a holland nőszervezet együttműködési megállapodást kötött, ez pedig kizárt mindenféle nemzetközi akciót.

A holland államtanács tavaly megsemmisítette ezt a korlátozást és az egészségügyi minisztérium új döntése ennek eredményeként született meg. A minisztérium engedélyezte, hogy a hajón - a liberális holland törvényeket alkalmazva - a terhesség 7. hetéig abortusztablettával idézzék elő a művi vetélést, de terhességmegszakító műtétet nem végezhetnek fedélzetén.

Oszd meg másokkal is!
Mustra