Lábujjakat is nyír a fűnyíró

Itt a tavasz, sőt egyesek szerint a nyár: a boldog kiskerttulajdonosok kirajzanak a kertbe és locsolnak, ültetnek, metszenek és nyírnak vadul. Ez nem is lenne baj, a kisgyermekek és a kerti szerszámok találkozása azonban gyakran végzetesnek bizonyul.


A közel 300 millió lakosú Egyesült Államokban évente kilencezernél is több gyerek (és közel hatvanezer felnőtt) szenved súlyos vagy kevésbé súlyos, fűnyírógép okozta sérülést. Ezek az apróbb vágásoktól és a fűnyíró által kidobott kő okozta véraláfutásoktól a levágott ujjakig és lábujjakig terjednek, sőt csonttörést és szemsérüléseket is okozhatnak a balesetek. Nemcsak a használót, de a körülötte levőket is megsebezheti a figyelmetlenül használt gép.

A balesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők, hívja fel a figyelmet az amerikai orvosi kamara közleménye. Fontos, hogy a hatévesnél fiatalabb gyerekek ne is legyenek a kertben, amikor füvet nyírunk. Bár a gyerekeket rettentően érdekli a gép, és szívesen dolgoznak is vele, 12 évesnél fiatalabb gyereket ne hagyjunk füvet nyírni.

Ha füvet nyírunk és egy gyerek felénk szalad, azonnal kapcsoljuk ki a gépet. A gyerekek megcsúszhatnak a füvön, különösen, ha az nedves, és a gép alá kerülhetnek. Csak zárt cipőben nyírjunk füvet. Mielőtt nekiállunk megkurtítani a gyepet, járjuk végig a kertet, és szedjük fel a köveket, faágakat és egyéb tárgyakat. Ezek nemcsak a pengét tehetik tönkre, de a penge által kivetett dolgok súlyos szemsérüléseket is okozhatnak.
Oszd meg másokkal is!
Mustra