Mi állítja meg a hajhullást?

Megszületett a gyerek, eltelt az első kemény hat hét, és az ember épp fellélegezne, hogy túl van a nehezén, amikor váratlanul ipari mennyiségben elkezd hullani a haja. Ebben nincs semmi ijesztő, a terhesség illetve a szülés természetes következménye, mégis jó lenne megállítani. Vajon mi a tuti módszer? Azt a választ nem fogadjuk el, hogy a hajhullást csak a padló állíthatja meg.


Míg normál esetben naponta 100 hajszálunk hullik ki, a szülést követően egy darabig akár naponta 500 is. A szülés utáni hajhullás oka az, hogy a terhesség alatt felborul a hajszálak normális életmenete. A hajszálak nagyjából 90 százaléka ugyanis folyamatosan nő, a maradék 10 százalék pedig pihenő fázisba kerül, majd kihullik. Helyére új hajszál nő.

A terhesség alatt azonban a pihenő fázisban levő hajszálak nem hullanak ki, az ösztrogén pedig stimulálja a haj növekedését, ezért olyan szép dús a terhes nők haja. Miután a szülést követően beáll a szervezet normális hormonegyensúlya, az addig bliccelő hajszálak hirtelen egyszerre kihullanak.

Ez egyébként nem csak a hajat érinti, hanem a teljes testszőrzetet. A szülést követő harmadik-negyedik hónapban a legerősebb a hajhullás, a hatodik hónapra pedig általában visszaáll a normális mértékre. A haj textúrája azonban a drasztikus hormonális hatások miatt megváltozhat: göndörebb vagy egyenesebb, zsírosabb vagy szárazabb lesz, és ez már így is marad.

Mivel ez a hajhullás természetes folyamat, nincs igazán ellenszere. A kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás segíti az új hajszálak növekedését és megerősödését.

A védőnőm szerint ha sokáig tart a hajhullás, akkor vasat kell szedni, mert ez vashiányra utalhat. Vashiány jele az is, ha a gyerek étvágya hirtelen csökken. Ha a szoptatós anya vasat szed, a gyerek kakája szép zöld lesz, de ez ártalmatlan jelenség.
Oszd meg másokkal is!
Mustra