A szüléstől félve takarítanak mániásan a kismamák

A nők jelentős részére közvetlenül a szülés előtt rátör a takarítási-rendcsinálási láz, s erre a jelenségre most tudományos magyarázatot találták a kutatók - adta hírül a Die Welt című német napilap online kiadásában.


A Németországi Landau városában Bernd Bossong pszichológia professzor és csapata nyolcvan nőt kérdezett ki arról, hogy közvetlenül gyermekük születése előtt milyen magatartást tanúsítottak, és milyen érzéseik voltak? A megkérdezettek közül ötvenen beszéltek arról, hogy a szülés előtti utolsó hónapban rendkívül sokat takarítottak, még akkor is, amikor tisztában voltak azzal, hogy a lakásban minden ragyog, - mondta Bossong, aki hozzátette, hogy a nők ennek ellenére nem tudtak másként cselekedni, írja az MTI.

Pszichiáterek is beszámoltak már arról, hogy páciensként olyan terhes nők jelentek meg náluk, akiken elhatalmasodott a takarítási kényszer, és hirtelen minden ok nélkül porszívót és törlőrongyot ragadtak.

Bossong professzor szerint a terhes nők magatartására az a lélektani tétel adhat magyarázatot, amely szerint "a félelem vagy az izgalom erősítheti a bevésett magatartási mintákat", a vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy mindenekelőtt azok a nők takarítottak nagyon szívesen, akik féltek a szüléstől. A másik lehetséges magyarázat egy az állatvilágból már ismert jelenséggel függ össze: sok állat és madárfaj fészket, vagy kuckót épít az utódok születése előtt, és a kényszeres takarítás ezt a cselekvést idézi fel - olvasható a Die Welt című hamburgi lap online kiadásában.
Oszd meg másokkal is!
Mustra