Újabb 65 év feletti nő szült

Egy grazi asszony 66 évesen mesterséges megtermékenyítéssel gyermeket hozott a világra - jelentette szerdán a Die Presse című osztrák lap a grazi Ok című ingyenes újságra hivatkozva. A jelenleg már 14 napos csecsemő, akinek nemét nem közölték, jó egészségnek örvend.


Mint a Kurier című osztrák lap szerdai számában írta, Uwe Lang, a grazi Egyetemi Nőgyógyászati Klinika vezetője előző este megerősítette a grazi újság hírét. Anya és gyermeke jól vannak - mondta. Az asszony ragaszkodott a lehető legnagyobb diszkrécióhoz személyét illetően, azt akarta, hogy csecsemője "csendben és titokban" jöjjön világra, írja az MTI.

A 66 éves stájerországi asszonynak ez már a második gyermeke, akit mesterséges megtermékenyítés révén kihordott. 2002-ben, gyermek utáni csillapíthatatlan vágyakozásának engedve, valahol Ausztrián kívül egy megtermékenyített idegen petesejtet ültettetett be magának, és még abban az évben a grazi klinikán világra is hozott egy egészséges gyermeket. 66 évével ez az asszony mindenképpen a legidősebb anyák közé tartozik a világon. Egy román asszony, Adriana Iliescu szintén ennyi idős volt, amikor 2005 januárjában anya lett, megszülve kislányát, Eliza-Mariát. "Rekordját" 2006-ban túlszárnyalta egy spanyol asszony, aki az év december 29-én, 67 évesen hozott a világra egy gyermeket. Ez az asszony - szándékosan - 55 évesnek mondta magát azon az amerikai klinikán, ahol a mesterséges megtermékenyítését elvégezték.

A mesterséges megtermékenyítés engedélyezett ebben a korban egyebek között a Benelux-államokban, Spanyolországban és Csehországban. Olaszországban három éve megtiltották. Ausztriában nincs életkori korlátja a beavatkozásnak, de idegen megtermékenyített petesejt beültetése (ahogyan ez a grazi asszony esetében történt) tilos. Az osztrák társadalombiztosítás 70 százalékban állja a beavatkozás költségeit, de csak az anya 40., illetve az apa (donor) 50. életévéig, írja az MTI.

Nem éppen kockázatmentes az ilyen beavatkozás (bár lehetséges, amíg a természetes hormonértékek lehetővé teszik) egy grazi orvos szerint, aki szintén egy hasonló klinikát vezet. "Az asszonyt úgyszólván vissza kell hozni a változás korából" - idézte a Presse az orvost. Ez ellen szólnak bizonyos etikai megfontolások. Az ilyen beavatkozásokat egyházi részről is erős bírálat érte. "Ha az Isten úgy rendezte el, hogy a nők csak egy bizonyos életkorig termékenyek, annak megvan az oka" - mondta Klaus Kling püspök még öt évvel ezelőtt, amikor az előző szülés napvilágra került. Etikai érvek szólnak a késői szülés ellen amiatt is, hogy a gyermeket legalább serdülő koráig fel is kell nevelni, amire egy ilyen idős nő már nem biztos, hogy vállalkozhat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra