A szülőknek nem tűnik fel, hogy dagadt a gyerek

A legtöbb szülő nem veszi észre, hogy gyermeke elhízott. Többségük úgy véli, a gyerek súlya teljesen normális, derül ki az amerikai Deakin Egyetem felméréséből.


A Deakin Egyetem kutatói több mint 1100 családot vontak be a kutatásba, melynek során megkérdezték a szülőket, hogy aggasztja-e őket a gyerek súlya, illetve hogy mit tesznek gyermekeik elhízása ellen.

Meglepő módon a szülők többsége nem képes objektívan felmérni gyermeke testalkatát: az elhízott 5-6 éves gyerekek szüleinek 89 százaléka, az elhízott 10-12 évesek szüleinek pedig 63 százaléka nem volt tudatában a gyerek túlsúlyának. Az elhízott gyerekek szülei ráadásul úgy vélték, a gyerek súlya nem jelent kezelendő problémát.

A kutatás vezetője, David Crawford professzort nem lepték meg az eredmények: mint az egyetem által kiadott sajtóközleményben fogalmaz, sok felnőtt még a saját elhízását sem képes felismerni, nemhogy a gyerekét.

A szülők viselkedésének oka lehet az is, hogy számos anya nem a mérleg információi alapján ítéli meg gyermeke súlyát, hanem az alapján, hogy a gyereket cikizik-e kövérsége miatt az iskolatársai, illetve hogy akadályozza-e a túlsúly a mindennapi tevékenységek során. A gyermekkori elhízás ugyanis olyannyira gyakorivá vált, hogy már szinte ez számít normálisnak.

Bár a szülők nem veszik észre, hogy gyerekük már túl dagadt, a felmérés szerint különböző módokon próbálják a gyerek elhízásának elejét venni. Például igyekeznek sportra és kiegyensúlyozott étrendre szoktatni, csökkentik a gyorséttermi kaják, zsír és cukor arányát az étrendjükben, valamint próbálják gyümölcsfogyasztásra rábírni őket. A szép elveknek ellentmond azonban, hogy a szülők alig tíz százaléka növelte gyermekei étrendjében a gyümölcsök és zöldségek arányát, és nagyon kevesen igyekeztek visszaszorítani a kalóriadús italok és a tévézés mennyiségét.
Oszd meg másokkal is!
Mustra