Viszketés ellen nem véd semmi

A misztikus terhességi tünetek közé tartozik a bőrviszketés: van, akinek a lába, van, akinek a hasa vagy a melle viszket, de talp- és tenyérviszketősöket is ismerünk. És vannak a szerencsések, akiknek nem fáj semmi.


Olvasónknak, Petrának annyira viszketett a hasa, hogy olykor-olykor véresre vakarta. “Ilyenkor többnyire kis pöttyök keletkeztek a vakarástól a hasamon, mintha kicsi véraláfutás-pöttyök lettek volna” – írja - “Szorgalmasan kentem a Milupa terhességi krémével reggel és este, néha délután is. De ez se segített, úgyhogy hintőport is használtam, nem túl nagy eredménnyel.

Aztán (a hasamat meglátva) a védőnő javasolta, h álljak le a Milupáról, mert szerinte érzékeny lehetek rá, ezt megtettem és azóta jelentősen csökkentek a viszketési tüneteim, most már alig-alig viszket. A Milupát pont a viszketés és a terhességi csíkok miatt kezdtem el használni. Kicsit a melleim is viszkettek, szerintem ez a nyúló bőr miatt lehetett” – jegyzi meg a hetedik hónapban járó Petra.

Nekem a második harmad elején a lábfejem viszketett őrjítően, aztán ez alábbhagyott, és így a harmadik harmadban a mellem viszket. Vakarásra csak rosszabbodik a dolog, és a kipróbált módszerek (testápoló, masszázsolaj, placebóként bevett kalciumtabletta) is hatástalannak bizonyultak egyelőre. Judit barátnőm a hasán és hátán viszketett leginkább, de volt, hogy az egész testén. Semmi nem használt, a testápoló is csak rövid időre enyhítette a kínjait.

Hanna a szerencsések közé tartozik, mint írja, “ a hasamon most van csak viszketés, így az utolsó utáni pillanatban, és csak száraz bőrre való L’Oreal Nutrilift testápolót kenek rá úgy naponta háromszor, de csak néhány órán át javít a helyzeten”.

Olvasónk, Katalin figyelmeztet: “A viszketéssel kapcsolatban: nagyon vigyázzatok, ha a terhesség harmadik szakaszában előbb végtagokon jelentkező, majd teljes testre kiterjedő olthatatlan viszketés jelentkezik! Ez lehet ugyanis az úgynevezett HELLP-szindróma jele, vagy valami egyéb terhességi probléma is, amelyet, ha idejében nem fedeznek fel, súlyos, esetleg halálos kimenetelű lehet. Ezek a tünetek ideig-óráig enyhíthetők, de általában koraszülés a vége” – írja olvasónk, aki mind a két terhességénél így járt. “Az elsőnél a véletlenen múlt, hogy megúsztuk, holott már egy hónapja panaszkodtam mindenkinek (szakorvos, terhes-tornász, védőnő stb.), a második (iker) terhességnél már számítottunk a dologra. Ha ilyen tüneteket észleltek, kérjetek egy vérvizsgálatot, különös tekintettel a májfunkciós értékekre!”

Önnek is viszket? Esetleg hatásos gyógymódja van? Kommentezzen alant, vagy küldje el nekünk a poronty@mail.velvet.hu címre és mi leközöljük!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek