Gyerek a fedélzeten: hogyan autózzunk idegkímélő módon?

Ha elég bátrak vagyunk, hogy csemeténkkel hosszabb autóútra induljunk, nem árt, ha alaposan előkészítjük és megszervezzük a kirándulást. Ha nem vagyunk elég előrelátóak, az utazás rémálommá válhat, az üvöltő gyerek és az ideges családtagok hazavágják a pihenést.



Útiterv

Útvonaltervezővel keressük meg az utazás leggyorsabb módját, lehetőség szerint nyomtassuk ki a pontos útvonalat. Számítsunk jóval hosszabb menetidőre.

A csecsemők valószínűleg sokat fognak aludni az autóban, az örökmozgó totyogók azonban nem viselik túl jól a gyermekülés fogságát, szükségük van a mozgásra, ezért kétóránként javasolt megállni. Menet közben sose vegyük ki a gyereket a gyermekülésből. Ha szükséges, inkább többször álljunk meg mozogni, játszani. A legideálisabb, ha az utazást a gyermek alvásidejére időzítjük. Ne feledkezzünk meg a megfelelő árnyékolásról sem.

Útravalók


Ha még szoptatunk, akkor a babakajára nincs gond. Magunknak tegyünk be innivalót, mert a hosszú utazás fokozhatja a szomjúságot és a szoptatáshoz szükség van a folyadékpótlásra. A cumisüvegben lévő vizet jó, ha a pihenőknél frissre cseréljük. Tápszeres etetéshez használjunk babavizet.

Nagyobb gyerekeknek adhatunk rágcsálni valót az úton. Ha nem akarunk nagyon kiszúrni magunkkal, a csokis és morzsálódós nasikat mellőzzük. Az utastérben legyen törlőkendő, hogy a maszatos testrészeket meg tudjuk tisztítani, ezzel fel is frissíthetjük a babát.

Ne feledkezzünk meg a pelenkázáshoz szükséges felszerelésről sem. Ha a csemete már szobatiszta, jó, ha viszünk magunkkal egy bilit is.

A kicsik szórakoztatására is gondoljunk. Tegyük melléjük kedvenc játékaikat, de még jobb, ha cumilánccal vagy gumikötéllel felkötjük ezeket az ajtó feletti kapaszkodóba, így nem esnek le, ezáltal megússzuk a hisztirohamokat és hogy öt percenként kitekeredett helyzetben kotorászunk az ülés alá esett dolgokra vadászva. Alvó- és kedvenc játékok otthon hagyása felér egy halálos ítélettel. Betehetünk babazenét vagy mesét a magnóba (vágjunk jó képet akkor is, ha tizenötödszörre kell meghallgatni a Mókuska, mókuska kezdetű dalt). Készüljünk mondókákkal, gyermekdalokkal. Ezek éneklésével vidám perceket szerzünk párunknak is.

Szükséges dolgok

Ruhák, pelenkák, popsitörlő kendő, popsikrém, fürdőlepedő, fürdetőszerek, házipatika (lázmérő, lázcsillapító, sebtapasz, fertőtlenítőszer, hányinger elleni szer az utazáshoz, orrcsepp, orrszívó) cumisüvegek, bébiétel, babatányér, evőeszközök, játékok, utazóágy, napvédő krém, bili, babaágy, babatakaró, kedvenc játékok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek