A Nyúl éve- minden csak jobb lesz, mint eddig

A kínai asztrológia szerint februárban kezdődött a Nyúl éve, melyre sok előrejelzés csupa jót ígér. Jöhet az építgetés, pihenés, és harmónia éve. Az év adta lehetőségeket érdemes a magánéletben kamatoztatni. Ha viszont jobban körülnézünk, a világban zajló események nem a harmóniát és a békességet mutatják. Kinek, minek higgyünk?

Idén elvileg fellélegezhetünk a húzós fém Tigris 2010 után, amely harcolt és kaszabolt, jöhet az építgetés, pihenés, és harmónia éve. Használjuk ki, hiszen 2012 a Sárkányé, na az sem lesz piskóta a kínai rendszer szerint. A Dél-Kínában, Laoszban, Vietnámban Macskaként is ismert jegy kifinomult és körültekintő, a biztonságot és a harmóniát kedveli, ha jól csináljuk idén, ránk is ez várhat.

Vagy mégsem?

2011 eddigi eseményei nem tükröznek hű de nagy harmóniát, gondoljunk csak az arab világon végigsöprő forradalmi hullámra. Ezért is megkérdőjelezhető a kínai horoszkóp hatékonysága mifelénk, vagy egyáltalán kiterjeszthetősége a világ más részeire.

A kínai horoszkóp kialakulását természetesen sok legenda övezi, de tény, hogy a holdnaptárat veszi alapul, és jól illeszkedik a földműves életmódhoz, a konfucianizmus, de a tao tételeihez is. A rendszer sokkal összetettebb, mint gondolnánk, egy személyre is három jegy vonatkozik, a születési hónap és óra szerint, de persze az öt elem, és a jin-jang erők is befolyásolják egy adott ember karakterét. Az elsősorban állami ügyek intézésekor használt kalendáriumot jellemző bonyolultság miatt nem nyilatkozott tanárom sem, hogy társadalmi szinten mit hoz a nyúl. Jobban tesszük, ha személyes szinten hasznosítjuk a nyúl év adta lehetőségeket, és a saját életünkben teremtünk összhangot.

Ez az év a megfontolt döntéseké

És ki ne lenne szívesen érzékeny, elegáns, harmonikus, mégis roppant céltudatos? Akkor működünk jól tehát 2011-ben, ha nyúl jegynek megfelelően cselekszünk, azaz: odút építünk, és mindent alaposan körülszimatolunk. Az odú itt a hátországnak felel meg, vagyis építgetjük és védjük a számunkra fontos dolgokat, szeretteinket és értékeinket.

Szingliknek jelentem, ezt nem kötelezően a családi fészek keretein belül kell elképzelni, teremthetünk otthonosságot saját tudatunkban, lelkünkben is. A jegyek váltásához fűződő időszakban először felerősödhetnek az adott év negatívabb tulajdonságai, ezért (is) tapasztalhattunk már november- december környékén belső félelmeket vagy kételyt éppen alapvető értékeinkkel kapcsolatban.

A körülszimatolás a nyúl óvatosságára utal: ebben az évben nem a nyílt konfrontálódás, hanem az alaposan végiggondolt döntések útján jutunk előre. Ami pedig messziről is büdös, ahhoz ne menjünk közelebb.

A makacs ragaszkodás nem nyerő

Bármennyire is szépeket ígér a nyúl év, a taoista szerzetesek nem azért állították fel rendszerük több ezer éve, hogy üljünk hátratett kézzel és várjuk, hogy ölünkbe hulljon a bőség, szerencse és az összhang.

Személyes munkával kell meglovagolni a csillagok állását, idén, mint egyébként általában, a makacs ragaszkodásunk nem lesz nyerő. Akár múltbeli sérelmeinkhez, akár jelenlegi életünk beidegződéseihez, vagy mondjuk jövőképünkhöz ragaszkodunk, azt a nyúl jegyéhez idén társuló fém elem megbosszulja, erről alább. Örülhetnek a ló, kakas, patkány, és nyúl jegyében születettek, hiszen nekik lesz 2011-ben több esélyük a fejlődésre. Ez annyit tesz taoista virágnyelven, hogy több nehézségen, konfliktuson kell majd túllépniük.

Kapcsolatban: egyszer fent, egyszer lent

A kínai kalendáriumban mindig társul az állat jegyéhez egy elem. Így a metál nyúlban járunk, ami talán sejtet némi ellentmondást. Valóban, míg az idei fa-jellegű nyúl konfliktusban lehet a fém elemével, jóhír, hogy mindkettő jines, így nem tapasztalhatunk olyan összecsapásokat, mint tavaly és jövőre. A fém kemény, mint a HC, vág és lerendez, bár ezt is a női principíumot meghatározó jin-hez sorolják.

Párkapcsolati szinten, de a munkával és egyébbel kapcsolatban is, a fémnek köszönhetően jöhetnek libikókaszerű változások 2011-ben. Védekezésképpen a lágyság és rugalmasság javallott, kapcsolatainkat és problémáinkat ne önfejűen kezeljük.

A barátság éve

Tájcsi tanárom javallata szerint jól tesszük, ha ápoljuk őszinte baráti kapcsolatainkat, és a nyúl harmonikus energiáját használjuk javunkra. Egy mély beszélgetés egy pohár bor mellett feloldhat sok nehézséget.

Fontos, hogy még jó passzban rendezzük dolgaink, ne várjunk, míg a gondok óriásivá nőnek. Nem szeretnék senkit riogatni, de a következő víz sárkány megbüntethet mindazokért az elvarratlan szálakért, amit a fém-tigris és a fém-nyúl éveiben elhanyagoltunk. Az építkezés viszont megerősíthet régi szálakat, míg a felszínes viszonyok inkább elhalnak.

Fotó: Scarleth White
Fotó: Scarleth White

Az év vége felé spontán új barátságok is szövődhetnek azokkal, akik az évjáratnak megfelelően könnyedén vették a kanyarokat. A kommunikáció mint megoldási stratégia igen tanácsos idén, és egyébként sem butaság szépen nyugodtan megbeszélni a dolgokat makacs küzdelem helyett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra