5 történelmi palack - a legdrágább 275 ezer dollár

Hogy egykor mihez és hány fokon fogyasztották a Hitler arcképével ellátott bort, csak találgatni tudjuk, de mivel inkább repiajándéknak szánták és sima asztali bor volt az üvegben, jó helyen van a pince legmélyén. Aki a történelmi ízeket szereti, annak ajánljuk a Titanic-ról felhozott pezsgőt vagy a Tutanhamon Ale nevű sört, potom 76 dollárért.

Márciusban Adolf Hitler arcképével díszített bort árvereztek a Vaterán. A FührerWein közel 30 ezer forintért talált gazdára. A borok vélhetően propagandacélokat szolgáltak, ugyanis a diktátor rendíthetetlen antialkoholista volt. A palack tartalma sem politikailag, sem gasztronómiailag nem fogyasztható. Az erőviszonyok balanszírozását tekintve, a bor legalább vörös. A széria alapvetően nem csúcsbornak készült, hiszen abban az időben más bajuk volt a borászoknak. Hogy egykor mihez és hány fokon fogyasztották a FührerWeint, csak találgatni tudjuk, de mivel inkább repiajándéknak szánták, és sima asztali bort tartalmazott, igazából jó helyen van a pince legmélyén.

Felmerül a kérdés, hogy szabad-e az interneten Hitlert meg horogkeresztet mutogatni, és megvásárlásra felkínálni? A Vatera Kft. ügyvezetője korábban azt nyilatkozta, hogy különbséget kell tenni a gyűjteménybe szánt történelmi relikvia és az önkényuralmi jelképek nyílt terjesztése között. Tehát a numizmatikai tárgyak és bélyegek továbbra is maradnak, de a zászló vagy a Mein Kampf már nem.

Pincér! Hol van már az a jég?!

A Titanic vízrebocsátásakor ugyan elmulasztották a pezsgős felavatást, pár palack, ami a fedélzeten utazott, mégis a felszínre került. A Titanic nyughelyén, a fagypontközeli állandó hőmérsékleten, megfelelő környezetben vészelte át az évtizedeket az a néhány üveg pezsgő, melyeket pár éve hoztak fel. Ennek a korszaknak a pezsgője inkább édes volt, mint száraz: amikor kinyitottak egy megmentett üveget, még egy apró pukkanás is hallatszott és enyhe szénsav is megmaradt. A palackokhoz a moszkvai Ritz-Carlton szállodában lehetett hozzájutni 275 ezer dollárért.

A pezsgős hajóavatás szokása a viking időkbe nyúlik vissza, amikor a hajóhoz vérrel telt kupát csaptak – ezzel a felajánlással kívánták elnyerni az istenek jóindulatát. Ezt a szokást a többi kultúra is hamar átvette, és így ment ez a 17. századig, amikor is a vért bor váltotta fel, majd később pezsgő. Mivel a roncs helyszínét tömegsírrá avatták, hamar leállították a különböző tárgyak felszínre mentését. A jogi kiskaput az a hatalmas törmeléksáv jelentette, ami a kettétört hajóroncs két darabja között húzódik, ugyanis az már szabad préda - pezsgőből több bontatlan palacknyit hoztak fel innen. Az eddig felszínre került tárgyakból világjáró kiállítást tartottak, amely 1991 óta a világ 18 országában 16 millió látogatót vonzott – a tárlat 2007-ben hazánkba is ellátogatott, és a Millenárison kötött ki.

A világ legdrágább pezsgője

Folytassuk szintén pezsgővel: egy hongkongi aukción rekordáron kelt el egy 1928-as Krug pezsgő, ami ezzel elnyerte a világ legdrágább pezsgője címet. A világ egyik vezető pezsgőgyártójának egyetlen palackjáért csaknem 165 ezer hongkongi dollárt, átszámítva 4,8 millió forintot fizettek ki. A Krug vintage pezsgőben az a pláne, hogy túlnyomórészt egy adott évben szüretelt szőlőből állítanak elő egyetlen szériát. A korábbi rekorder egy 1995-ben kalapács alá került, 1990-es Louis Roederer - Cristal Brut volt, amit 17 625 dollárért adtak el. Amikor Johann-Joseph Krug 1843-ban megalapította a Krug pezsgő házat, az volt az álma, hogy a nevét a világ egyik legjobb pezsgője viselje. Az áhított cél elérése érdekében szigorú szabályokat hozott, melyek nem ismertek kompromisszumot, csak csúcsminőséget.

Leszármazottainak utasításba adta, hogy a recepten és az eljáráson nem változtathatnak soha, így hat generációval később is garantált ugyanaz a minőség. A Krug ház egyik fő elve, hogy limitált szériákkal dolgoznak – ha elfogyott a termés, egyszerűen nincs több palack. A borok gondosan válogatott chardonnay-ból, pinot noir-ból, pinot-ból és meunier szőlőkből készülnek. A hagyomány szerint kis tölgyfahordókban erjesztik az italt, és ez a momentum eredményezi azt a kivételes kifinomultságot, amit a Krug ház képvisel.

Nefertiti titkos söre

Királyi ízeket ígér a Tutanhamon Ale nevű sör, ami állítólag Nefertiti királynő kedvence volt. Az ősi, titkos recept egy egyiptomi Nap templom feltárása során került elő. Amikor a legendás recept a Scottish and Newcastle Sörgyár birtokába került, a University of Cambridge egyiptológusaival karöltve azon dolgoztak, hogy előállítsák az ősi italt. A régészek által, a múltból csapolt sör a Tutanhamon Ale nevet kapta, egyúttal kinevezték a világ legdrágább márkájának, ugyanis egyetlen palackért 76 dollárt kell kicsengetni. Miért ilyen drága? Azért, mert a limitált szériából egyelőre csupán ezer palack készült. Az ital Tutanhamon kincseinek londoni bemutatóján debütált először.

Egy híres vodka világkörüli útja

A Stolichnaya üvege egy kor és egy életforma szimbóluma mind a mai napig. A Stolichnaya legfőbb riválisa az orosz Standard Vodka – a vitát az robbantotta ki a két cég között, amikor a Standard megkérdőjelezte a Stolichnaya valódi oroszságát, ugyanis a Stolichnayát Oroszországban párolják le, viszont Lettországban palackozzák. A Stolichnaya forgalmazója Pernod Ricard azzal érvelt, hogy nem számít a palackozás helye, ha magát a hiteles orosz vodkát orosz földön párolják le. És azt a tényt, hogy mekkora szimbólum maga az üveg, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Eminem tavaly megjelent Love The Way You Lie c. videoklipjében egy Stolichnaya vodka több ízben is feltűnik, a nagy sikerű LOST c. sorozatban pedig Dominic Monaghan egy üveg Stolichnayát lop el, amit Megan Fox-szal oszt meg.

A Stolichnaya forrása az 1-es számú Moszkvai Állami Borraktár, amelyet 1901-ben a hatóságok arra hitelesítettek, hogy kiváló minőségű vodkát gyártsanak itt. Miután a Szovjetunió megszűnt, a Stolichnaya vodka továbbra is maradt a helyén, és világszerte exportálták. A siker talán abban rejlik, hogy megtartották a palack szovjet korszakot idéző címkéjét.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek