A világ legszebb pincészetei

Azt mondják a borok a termőhelyükön mutatják meg az igazi arcukat. Elképzelni is nehéz, milyen szépek lehetnek azok a borok, amelyeket ilyen csodálatos környezetben kóstolhatunk. A világ legszebb borászatai között válogattunk.

Azok is szívesen látogatják a gyönyörű borospincéket, akik nem igazán fogyasztók, hiszen egy szép vidékhez gyakran tartozik a gasztronómiáját igencsak meghatározó borászat is. Azoknak pedig, akik a szép borokat is szeretik, igazi gyönyörűség egy régi patinás, vagy extramodern pince meglátogatása. Pár külföldi pincét mutatunk most be a Dívány olvasóinak, és kíváncsian várjuk a véleményüket, melyik magyar pincék érdemesek arra, hogy csak a látvány miatt is ellátogassunk oda.

Chateau Lafite

A bordeaux-i borvidéken elterülő település, Pauillac három világhírű borászatot is magáénak mondhat, itt a Chateau Lafite, a Latour és a Mouton-Rothschild.

Médocban igencsak nagy ültetvénynek számít ez a 100 ha, ami a Lafite borait adja . Érdekessége, hogy az ültetvény nagy része ma is a Rothchildok lakhelyéül szolgáló kastély körül terül el. A kastély pincéiben őrzött, legidősebb palack 1797-ből való, ez volt a chateau Lafite első évjárata. A pincészet ma mindössze 1000 palackot állít elő évente, nem véletlenül ismeri mindenki Bordeaux-ban a Lafite nevet, hiszen az egyik legelegánsabb bornak tartják

Leeuwin Estate

Ausztráliában található Margaret River városa, ami mellett a Leeuwin Estate borászata kapott helyet. Igazán kitalált borászat: nemcsak a borok kiválóak, és a feldolgozó gyönyörű, de kiváló éttermet tartanak fenn a boraik mellé készülő ételekkel, egész évben koncertekkel és kiállításokkal várják a látogatókat, akik meg is hálálják a munkát.

Évente több mint tízezren látogatják a birtokot, és sokan egy egész napot eltöltenek ott. Reggeli sétával kezdik a gyönyörűen karbantartott szőlőben, majd egy borkóstolóval egybekötött ebéd az étteremben, végül egy kellemes szabadtéri koncert este.

Mondavi

Van olyan is, amikor jót tesznek az emberrel, ha csak a nagyobb testvérre hagyják a vagyont érő családi vállalkozást, és ő maga ott marad borászat nélkül. Így járt Peter Mondavi is, aki felszívta magát azon, hogy apjuk a bátyjára hagyta borászatát, és létrehozott egy újat Oakville-ben, Kaliforniában. Ez volt az első új borászat Napa Valley-ban az alkoholtilalom óta, amivel nagyon megváltoztatta a helyiek életét. Felhagyhattak az addigi sovány jövedelmet hozó dió és szilvatermesztéssel.

Az egész birtok látogatható, padlástól a pincéig, és mindössze négy napot tartanak zárva az évben. Bár gyalog is bejárható a szőlő egy igazi túrázónak, mégis inkább a légkondicionált kisbuszt ajánljuk a napközbeni hőség miatt. A pincében kellemesebb.

Ortega Fournier

Sokan még mindig nem hisznek az argentin borok minőségében, pedig már nem minden borászat állít elő közepes minőségű, igaz meglehetősen olcsó borokat nagy tételben. A Fournier család borai például kiválóak, talán csak a borászatuk szebb annál.

Egészen elképesztő látvány a hatalmas szőlőültetvény közepén ez az ultramodern épület, ahogy szinte lebeg a hatalmas hegyek előtt. Állítólag az étterem ablakából a naplemente a legszebb, olyankor minden vörös fénybe öltözik, amíg a szem ellát. Végre az argentin borászoknak se csak a világ legnagyobb boroshordójával kell dicsekedniük!

Castello Banfi

Ez a gyönyörű kastély a szőlők között Toszkánában található, és nem olasz, hanem amerikai tulajdonosai vannak. Harry és John Mariani, akik New-York-i olaszokként lambruscót importáltak az USA-ba, aminek nem csekély hasznából vásárolták meg ezt a toszkán csodát. Mondhatjuk, hogy igazi amerikai sikertörténet.

A pincészetnek két étterme is van, amiből az egyik Michelin csillaggal is büszkélkedhet, és ahol egy ötfogásos borvacsorát már 68 euróért elfogyaszthatunk. 2007-ben nyitották meg a kastélyszállót 14 szobával, amiből öt lakosztályként nűködik.

Château Neercanne

A gyönyörű holland pince a Jekerdal völgyben található, különlegessége, hogy ez az egyetlen teraszos megművelésű szőlő a Benelux államokban. A XVII. századi kastély és környezete az UNESCO világörökség része, Hollandia balkonjának is nevezik a gyönyörű kilátás miatt a teraszokról.

A barlangokban kiépített pincében borkóstolókat szerveznek, de akár az ebéd előtti aperitifet is elfogyaszthatja itt a vendég. Az étterem érdekessége, hogy régebben sörfőzdeként üzemelt.

Château Margaux

A dél-franciaországi terület már az 1200-as évek óta lakott volt, de ekkoriban még csak gabonát termeltek a vidéken. A XVI. században Pierre de Lestonnac tisztította meg a területet a gabonától, hogy helyet teremtsen a szőlőtermesztésnek. A XVIII. században Barlon kezdett el szőlőt ültetni a területen, és ő volt az, aki felismerte, hogy mennyire fontos a föld minősége. Maga a kastély a XIX. században épült újjá, ezt az épületet láthatjuk a mai Chateau Margaux borok címkéjén is.

Borokat 87 hektáron termelnek. Château Margaux borokat Magyarországon is vásárolhatunk 17.000 forintért palackját, de jó tudni, hogy ezeket a borokat még érdemes egy jó pincében tizenöt évig érlelni, akkor mutatják meg igazán szépségüket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra