Ilyen vagyok, fogadd el! – mondja. Te meg naivan hiszel neki

Mi a teendő akkor, ha valaki azt állítja: egyszerűen azért viselkedik így, mert ő ilyen, és kész? Magyarázat ez? És mi köze van a párkapcsolati szerepekhez? És az önismerethez? Többek között ezekről a kérdésekről szól friss podcastunk.

Én ilyen vagyok. Késős. Hisztis. Hirtelen haragú. Csajozós. Pasizós. Bulizós. Napokra eltűnős. Féltékeny. Bármilyen. Fogadd el, ez van!

Te is ismersz olyan embert, aki ha kellemetlenséget, fájdalmat okoz, ha olyat tesz, ami neked rossz vagy nem fér bele, és ezt szóba hozod, akkor egyszerűen csak a saját jellemét hozza fel magyarázatként? Ő ilyen, így született, mindig is ilyen volt, ez van, küzdj meg vele, legyen a te bajod. Esetleg te magad is meg vagy győződve arról, hogy bizonyos jellemzőiddel nincs mit tenni, a környezetednek így kell téged elfogadnia még akkor is, ha ez nehéz? Vajon rendben van ez így? Ettől a kérdéstől indul párkapcsolati pszichopodcastunk, a Szeret, nem szeret legújabb adása, amelyben Szabó Eszter kérdez, és Csonka Balázs pszichológus válaszol. Hogy hová jutnak? Messzire. 

Az adásból kiderül ugyanis, hogy még az énilyenvagyokozás sem olyan egyszerű, amilyennek tűnik. A jelenség mögött ugyanúgy meghúzódhat a védekezés, a játszmázás, ahogy visszaköszönhet benne a torz önismeretünk. Mert bizony az önismeretünk is lehet hibás, származhat például a gyerekkorunkban belénk plántált negatív elvárásokból. Például ha ügyetlennek, bénának hisszük magunkat, annak a mélyén gyakran a helyettünk mindent megoldó, önállóságunkat nem támogató szülő áll. De mentesít-e minket a fejlődésbe fektetett munka alól az, hogy ügyetlennek hisszük magunkat? És még inkább: mit tesz velünk, az életünkkel, az énképünkkel, az önértékelésünkkel ez a címke? Hasonlóan torz önismerethez vezethet, ha működésünket mindig egy minket ért traumával magyarázzuk. Például a minket elhagyó apánkra fogjuk, hogy nem vagyunk képesek elköteleződni semmilyen kapcsolatban. Hogy ebből miként lesz álönismeret? A podcastból kiderül. 

Ha most nem fér bele az idődbe ez a podcast, ne aggódj, adásainkat bármikor megtalálod a Szeret, nem szeret oldalon. Keddenként új adásokkal jelentkezünk, addig is ha kérdésed, véleményed vagy éppen témajavaslatod van, írj nekünk bátran a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre. Ha pedig érdekel ez a téma, de inkább maradnál az olvasásnál, ezt ajánljuk neked: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek