Kiderült, miért csökkent rettenetesen az USA lakosságának IQ-ja az elmúlt évtizedekben

Szabó Eszter

Nagyon meglepő, ám több irányból is igazolt oka van annak, hogy az átlagos intelligenciaszint csökkent az elmúlt években a tengerentúlon. Az egésznek semmi köze az oktatáshoz, sem a genetikához, annál sokkal furcsább dolog okozta a hanyatlást, amiről az elszenvedői egyáltalán nem tehettek.

Az ólmozott benzin csökkenthette az Egyesült Államok lakossága több mint felének IQ-ját – írja a New Scientist tudományos szaklap. Az ólmozott benzinnek való gyermekkori kitettség az Egyesült Államokban élő felnőttek IQ-jának átlagosan 2,6 pontos csökkenésével járt, az 1960-as évek közepén-végén születettek körében pedig ez az értékcsökkenés 5,9 pont.

Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a szervezet ólomterhelése hatással van az IQ-ra. Természetesen az értéket továbbra is meghatározzák a veleszületett és környezeti tényezők is, ám sajnos úgy tűnik, azok nem elmozdíthatatlan értékek. 

Az Egyesült Államokban élő emberek több mint felének az átlagosnál valamivel alacsonyabb az IQ-ja, részben mert gyerekkorukban ólmozott benzinnel hajtott járművek kipufogógázait lélegezték be. A szakemberek úgy gondolják, hogy a romlás az 1960-as és 1970-es években születettek körében a leggyakoribb, amikor ennek az üzemanyagnak a használata a csúcson volt.

„Hasonló hatások valószínűleg más, magas jövedelmű országokban is előfordultak”

– mondja Aaron Reuben, az észak-karolinai Duke Egyetem munkatársa. „A múlt században az ólom benzinben való felhasználásának szokása nagyon hasonló volt a fejlett országokban.”

Az 1920-as években kezdtek ólmot adagolni a benzinhez annak érdekében, hogy az autók motorjai jobban működjenek. Ha az anyag az agyba kerül, megzavarhatja az idegi jelátvitelt, és magasabb szinten elpusztíthatja az agysejteket. A kisgyermekek különösen érzékenyek az agy fejlődését megzavaró fém hatásaira.

GettyImages-635685618
Nem csak ez határozza meg, de jó hatással nem volt az agy fejlődésére Andrew Rich / Getty Images Hungary

Egy országos felmérés adatait felhasználva Reuben és kollégái több mint 11 600, 1–5 éves gyermek ólomszintjét elemezték az 1976 és 2016 között vett vérmintákból. Az ólomtartalom alapján megbecsülték az 1940 és 1975 közötti időszakra vonatkozó vérólomszinteket is. Ezeket az adatokat azután összekapcsolták egy korábban felállított képlettel, amely megmutatja, hogy az ólomexpozíció hogyan befolyásolja az IQ-t.

Eredményeik arra utalnak, hogy az Egyesült Államok jelenlegi lakossága felének gyermekkorában megemelkedett az ólomszint a vérében. Országszerte úgy becsülik, hogy az ólomterhelés átlagosan 2,6 pontos IQ-csökkenést okozhatott, az 1960-as évek közepén-végén születettek pedig átlagosan 5,9 pontot veszítettek.

Az 1970-es években felismerték, hogy a kipufogógázokban lévő apró ólomrészecskék bejuthatnak az emberek véráramába, és a fém magasabb környezeti szintje összefüggésbe hozható a gyerekek rosszabb iskolai teljesítményével.

Az ólmozott benzin közúti járművekben való használatát végül 1996-ban betiltották az Egyesült Államokban, 2000-ben pedig az Egyesült Királyságban is.

„A legújabb tanulmány bizonyos környezeti mérgek tartós hatásait bizonyítja”

– emelte ki Mathew Hauer, a Florida Állami Egyetem munkatársa, aki részt vett a munkában. „A hatások hosszú ideig tarthatnak, és más méreganyagok esetében is fennállhatnak” – vallja a szakember. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra