Milliós bírságot kaphatsz, ha megszeged ezt a tilalmat: holnaptól lép életbe

GettyImages-1721300234
Olvasási idő kb. 2 perc

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el két vármegyére. A rendelkezés június 20-án lép életbe, és visszavonásig érvényes.

Az elmúlt napok forró időjárása jelentősen megnövelte az erdőtüzek kockázatát, ezért 2024.06.20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdettek ki.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a meleg miatt

A tűzgyújtási tilalom idején tilos a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, illetve azok 200 méteres körzetében egyaránt tüzet gyújtani. A korlátozás érvénye alatt a tűzgyújtás nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem – adta hírül a Nébih. 

A tűzgyújtási tilalom idején nem gyújthatunk tüzet külterületen
A tűzgyújtási tilalom idején nem gyújthatunk tüzet külterületenVadym Buinov / Getty Images Hungary

A fokozott tűzveszéllyel összefüggő tűzgyújtási tilalom megállapítása és visszavonása minden esetben a meteorológiai körülményektől függ, ilyenkor figyelembe veszik az erdőben található élő és holt biomassza szárazságát és a keletkezett tüzek gyakoriságát is. 

Mivel az érintett két megyében az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony nedvesség kiszárította a könnyű, és a közepes méretű holt biomasszát, illetve azt, ami elérte volna a felszíni biomassza szintjét, a szakemberek úgy ítélték meg, hogy jelentősen nőtt a tűzkockázat

Ha nem tartod be a tilalmat, megbüntetnek

A tűzgyújtási tilalom megszegése esetén a legalacsonyabb kiszabható bírság tízezer, a legmagasabb pedig egymillió forint. Ha a keletkezett tűz megfékezéséhez a tűzoltók segítségére is szükség van, a pénzbüntetés mértéke húszezertől akár háromillió forintig terjedhet. 

Ha a nagy meleg elől a természetbe menekülnénk, nem árt figyelni. Tüzgyújtási tilalom idején ugyanis az erdőgazdálkodók az érintett területeken lévő erdőkbe való belépést és az ott tartózkodást is korlátozhatják, vagy megtilthatják. Ezt minden esetben a helyben szokásos módon kell kihirdetni, de figyelmeztető táblák kihelyezésével is gondoskodni kell a látogatók megfelelő tájékoztatásáról. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek