Orvosok figyelmeztetnek: erre a takaróra az egészségünk is rámehet

GettyImages-1041028420
Olvasási idő kb. 3 perc

Bár már hűvösre fordult az ősz, ennek ellenére sokan, ameddig csak tudnak, szeretnének spórolni a fűtési számlájukon. Vannak, akik a takarékosság érdekében a lakásban is a réteges öltözködést részesítik előnyben, és vannak, akik plédekbe, takarókba burkolóznak. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, nem mindegy, ezek közül melyiket választjuk.

Bár az elektromos takarók tökéletesen alkalmasak arra, hogy a fázósabb, hidegebb napokon felmelegítsenek és melegen tartsák a testünket, a fűthető ágyneműk jelentős mértékben befolyásolhatják az alvásminőségünket.

Egészségügyi kockázatot jelenthet

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy az elektromos takaróval való alvás károsíthatja az egészségünket, ha túl sokáig, esetleg egész éjszaka használjuk. A szervezetünk akaratlan túlmelegedése ugyanis óriási kockázatot jelenthet különösen akkor, ha valamilyen krónikus betegségben szenvedünk. Az elektromosan fűthető ágynemű használata például a cukorbetegeknél gyakran okoz neuropátiát, ami a perifériás idegek károsodása miatt a leggyakrabban érzéskiesésest vagy izomgyengeséggel járó panaszokat okoz a végtagokban. Ez az érzéketlenség mellett fájdalmat, bizsergő és szúró érzést, valamint zsibbadást okozhat.

Ha túl sokáig használjuk a fűthető takarót, azzal az egészségünknek is ártunk
Ha túl sokáig használjuk a fűthető takarót, azzal az egészségünknek is ártunkFreer Law / Getty Images Hungary

Égési sérülést és rossz alvást okozhat

A fent említett tünetek bármelyike különösen alvás közben jelentősen befolyásolhatja a hőérzékenységünket. Emiatt megeshet, hogy éjszaka észre sem vesszük, hogy az elektromos takaró túlmelegedett, ami akár égési sérüléseket is okozhat a készülékkel közvetlenül érintkező bőrfelületen. 

Mindemellett az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy a fűtött takarók rossz hatással lehetnek az alvásunkra.

Kutatások igazolják, hogyha alvás közben egy-két fokkal csökken a testhőmérsékletünk, az összefüggésbe hozható az alvásminőség javulásával. A szakértők szerint a fűtött alvási környezet zavarhatja szervezetünk éjszakai hőmérsékleti ciklusait, és akadályozhatja az alvást.

Jobb, ha ágyba bújás előtt kikapcsoljuk

Az orvosok szerint továbbá aggodalomra adhat okot, hogy miután testünk apró elektromos impulzusok milliárdjait hoz létre, amelyeket képes lehet a külső elektromágneses sugárzást befolyásolni, az elektromos és mágneses mezőknek való kitettség egészségügyi kockázatot jelenthet. Eddig azonban még nem azonosítottak olyan mechanizmust, amellyel az elektromos és mágneses mezők vagy a rádiófrekvenciás sugárzás rákot okozott volna. Ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség.

Elektromos ágynemű helyett melegen tarthatjuk magunkat akkor is, ha több rétegben használunk takarót
Elektromos ágynemű helyett melegen tarthatjuk magunkat akkor is, ha több rétegben használunk takarótAleksandarNakic / Getty Images Hungary

Az orvosok azt javasolják, hogy az egész éjszakás fűtött takaróba való burkolózás helyett lefekvés előtt egy órával kezdjük el felmelegíteni az ágyat, és kapcsoljuk ki az elektromos ágyneműt, amikor aludni térünk. Egy másik lehetőség, hogy több réteg paplant és takarót használunk annak érdekében, hogy melegen tartson bennünket az ágy reggelig.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek