18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexmunka akár 12 évesen? Egyre fiatalabb lányok sodródnak prostitúcióba

GettyImages-175544606

Már kiskamaszként prostituálódhatnak a lányok Magyarországon is: nemritkán családjuk kényszeríti őket ebbe a helyzetbe. A prostitúció és az ahhoz kapcsolódó emberkereskedelem megfékezésére újfajta modell kell.

Bár ma Magyarországon a hivatalos adatok 10-15 ezer főre teszik a prostituáltak számát, ez a szám csak az utcai, jól látható prostitúcióra nyújt rálátást. Betlen Anna, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) munkatársának közpolitikai ajánlásában szereplő adatok szerint a 15–40 éves korosztálynak akár másfél-két százaléka, azaz 30-40 ezer nő is érintett lehet Magyarországon emberkereskedelemben és prostitúcióban.

Az interneten, lakásokban és bordély jellegű intézményekben zajló prostitúció ezeket a nőket elrejti a szemek elől,

használóik pedig a velük szemben gyakorolt kihasználó, tárgyiasító, megalázó, akár erőszakos gyakorlatot viszik haza otthonaikba, nemritkán partnereikhez, akiket akár meg is fertőzhetnek különböző szexuális úton terjedő betegségekkel. Habár a jelenlegi hazai gyakorlat a prostituáltak használóit bünteti, a kiskorú áldozatokat pedig nem, közel sem jelent ideális megoldást a helyzet kezelésére.

Más modell kell a prostitúcióval szemben

Létezik egy olyan nemzetközi modell, amely komplex felfogásával másképp kezeli a prostitúciót, mint a jelenlegi hazai gyakorlat – ezt a modellt mutatta be a Női Érdek „A nők jövője az egyenlőség” címet viselő konferenciáján. Az Egyenlőség Modell egy svéd rendszer, amely több ponton nyújt segítséget a prostituáltaknak arra, hogy kiléphessenek ebből a mókuskerékből, mint a mai hazai gyakorlat, holisztikus szemléletben nyújt lehetőséget arra, hogy az emberkereskedelem és a prostitúció összefonódó hálójától megszabadulhassanak az érintettek.

„Az európai szexkereskedelemben szereplők közül tízből kilencen kilépnének, ha tudnának. Sokan azért lettek prostituáltak, mert emberkereskedők áldozatai lettek, akaratuk ellenére adták el őket”

– mondta el a konferencián Juhász Borbála genderszakértő, aki szerint bár az emberkereskedelem tágabb fogalom a prostitúciónál, a szexmunkási sorban tartás beletartozik abba, hiszen a munkaalapú kizsákmányolás része. Az is előfordulhat tapasztalatai szerint, hogy a még jó formában levő nőt prostituáltként dolgoztatják, majd amikor erre már nem alkalmas, akkor egy tanyán csicskáztatják, ezzel végleg megpecsételve sorsát.

Ezt senki sem választja önként – a prostitúcióba gyakran az emberkereskedelem révén kerülnek be a nők
Ezt senki sem választja önként – a prostitúcióba gyakran az emberkereskedelem révén kerülnek be a nőkmicrogen / Getty Images Hungary

Az emberkereskedelemmel fonódik össze a prostituálás

A számok is rámutatnak az emberkereskedelem és a prostitúció szoros kapcsolatára: az Európai Unióban zajló emberkereskedelem 65 százaléka szexuális kizsákmányolás miatt történik, az áldozatoknak pedig 95 százaléka nő. 

A prostitúció intézménye a nőket sújtja igazán – a prostituáltak 90 százaléka nő, vásárlóik 97 százaléka pedig férfi.

A szexmunkából élni kényszerülők közel háromnegyedét a 13–25 éves korosztály tagjai adják – Juhász Borbála tapasztalatai szerint ugyanakkor ez tolódik lefelé, ma már az is megtörténik, hogy egy lány akár 12 évesen csúszik bele a prostitúció világába.

Az Egyenlőség Modell a futtatók és a bordélyok kriminalizálásával, valamint a testüket árulók dekriminalizálásával igyekszik változtatni a helyzeten. A szexvásárlót felelősségre vonja annak a szemléletnek a jegyében, mely szerint senki nem lehet egyenlő, addig, amíg akár csak egy nőt is prostituálnak.

A modell alappillérei a következők:

  • A testét áruló személy nem büntethető.
  • Tanácsadási, egészségügyi és a prostitúcióból való kilépést segítő programokat tesznek számára elérhetővé.
  • A kerítők büntethetők.
  • A szexuális szolgáltatásokat tilos reklámozni.
  • Az erőszakmentes szexualitás fontosságát igyekeznek a közvéleményben tudatosítani.

A program jelenleg Svédország mellett Kanadában, Írországban, Észak-Írországban, Norvégiában, Izlandon, Franciaországban és Izraelben is fut, következőként Spanyolország csatlakozhat hozzá – és azért küzd az uniós női lobbi, hogy az EU tagállamai, valamint maga az Európai Unió is elfogadja azt.

A legalizáció nem megoldás a modell szerint
A legalizáció nem megoldás a modell szerintPhoto by Stuart Gleave / Getty Images Hungary

A svéd sikerek adnak reményt

A modell működőképességét bizonyítja, hogy a szexvásárlások száma nemcsak Svédországban esik régóta, de Norvégia is hasonló trendeket mutat fel, és a modellt 2016-ban bevezető Franciaország egy 2018-as jelentése is erről számol be.

Svédországban már 1999 óta működik a modell Anna Ekstedt, az emberkereskedelem elleni küzdelemért felelős különleges megbízatású svéd nagykövet szerint.

„A probléma gyökerét kell kezelnünk – a keresletet. Azért van prostitúció, mert van, aki fizet érte”

 – mondta el a nagykövet a konferencián. A prostitúciót mint nők elleni erőszakot értelmező Ekstedt szerint a modell a piacot felborítva állítja helyre az egyenlőséget, és ehhez nemcsak szabályozást hív életre, hanem a megelőzésben és az áldozatsegítésben is erősen tevékeny.

„A társadalmi normákat kell megváltoztatni” – magyarázza, hozzátéve, azt is látják, hogy – ahogyan egyébként Magyarországon is – egyre inkább az internetre tevődik át ez a fajta tevékenység, ezért a modellt is folyamatosan adaptálni kell a helyzethez.

A svéd gyakorlatban olyannyira holisztikusan foglalkoznak a prostitúcióval, hogy a használók is kérhetnek terápiás segítséget tőlük ahhoz, hogy le tudjanak számolni a szexvásárlás gyakorlatával, illetve már az iskolákban is a szexuális nevelés részévé teszik a beleegyezés fontosságát.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra