Özönlenek hazánkba az osztrákok, jóval többet ér itt a fizetésük

Lontai Ildikó
GettyImages-1620605162
Olvasási idő kb. 3 perc

Magyarországon költik el a fizetésüket az osztrákok. Ez nem is csoda, majd másfélszer nagyobb az euró vásárlóértéke nálunk, mint Ausztriába.

A Bank Austria idén is elkészítette a turisztikai főszezonra időzítve az „Urlabseuro” (nyaralási euró) kosárszámítását, amely azt vizsgálja, hogy külföldön elköltve hol mennyit ér vásárlóerőben az osztrák turista fizetése. Magyarország eddig a lista élén állt, idén a második helyre csúszott – írja a Turizmus.com.

A nyaralásra szánt euró vásárlóértékét a Bank Austria immár 24 éve rendszeresen megvizsgálja, és összehasonlítja az osztrákok által kedvelt célországokban. A frissen publikált listát idén Bulgária vezeti, ahol 100 Ausztriában megkeresett euró 181-et ér, ha a fizetésüket a Fekete-tenger partján költik el az osztrákok.

Osztrák fizetésből több terméket és szolgáltatást tudnak megvásárolni nálunk a turisták, mint amennyit a saját országukban.
Osztrák fizetésből több terméket és szolgáltatást tudnak megvásárolni nálunk a turisták, mint amennyit a saját országukban.Photofex / Getty Images Hungary

Az elemzés alapján Magyarország rögtön a második helyen áll, mint kedvező ár-érték arányú fogadóterület, ahol vásárlóértékét tekintve idén 100 „osztrák euró” 141-et ér.

Az infláció itt is megmutatkozik: sokat ér nálunk az osztrák fizetés, de a tavalyinál kevesebbet

Tavaly ugyanez az érték 145, míg tavalyelőtt még 179 volt, ami a hazánkban növekvő inflációt mutatja, de Magyarország még így is bőven dobogós a listán, megéri tehát az osztrákoknak nálunk elkölteni a fizetést. Ugyancsak többet ér az osztrák turisták pénze az igen kedvelt nyaralóhelynek számító Görögországban, Horvátországban és Olaszországban, ahol rendre 32, 30, illetve 12 százalékkal magasabb az euró vásárlóértéke az ausztriai fogyasztói kosárhoz viszonyítva.

Az Egyesült Államokban azonban már nem tudnak dőzsölni: ott közel annyit ér az osztrák fizetés, mint Ausztriában. Tehát a turisták a pénzükön hasonló mennyiségű árut és szolgáltatást tudnak megvásárolni, mintha azt otthon tennék meg. Egy svájci kiruccanás pedig zsebbe nyúlós az osztrákoknak is: ott a vásárlóértékét tekintve 100 euró csak 68-at ér.

Nálunk verik el az osztrákok a fizetésüket: több tíz milliárdot költenek hazákban

Tekintve, hogy az osztrák fizetésből jelentősen több termék és szolgáltatás vásárolható meg hazánkban, Ausztriából rengetegen jönnek a nyári szezonban is Magyarországra. Ráadásul az osztrákok igen jól költő turistáknak számítanak nálunk:

a KSH felmérése szerint idén az első negyedévben az osztrák turisták már 43 milliárd forintot költöttek hazánkban.

Az osztrákokat csak a németek körözik le, akik az első negyedévben 77 milliárd forintot hagytak Magyarországon. Ez a felmérés azonban nem kedvező a magyar turistáknak: ha a másik oldalról nézzük a dolgot, sajnos magyar fizetésből jelentősen kevesebb dolgot engedhetünk meg magunknak, ha Ausztriát választjuk úti célul. Bulgária viszont számunkra is megfelelő célország lehet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek