Lakatos Márk otthona a felvilágosodás korabeli párizsi szalonokat óhajtja megidézni

Lakatos Márk az Indexen indította útjára legújabb műsorát. A csütörtökönként jelentkező Konyhanyelven című adás kulisszáit Márk saját Batthyányi utcai ingatlana/szalonja biztosítja. Ide várja vacsoravendégeit, akiknek nemcsak főz, de velük az élet nagy kérdéseit is megvitatja.

Márk szalon3

Ide hétről-hétre három-három olyan embert hív meg beszélgetni, akik talán le sem ülnének egy asztalhoz, minden esetre van mondandójuk az éppen megvitatandó témával kapcsolatban, legyen szó body pozitivitásról, függőségekről vagy szexuális abúzusról.

Fontos, provokatív, társadalmilag is érvényes, pikáns, sikamlós, izgalmas témákat vitatunk meg konyhanyelven, azaz a saját tudásunk, ismereteink alapján terített asztal mellett

– ad útmutatót a formátumhoz a házigazda.

Mi most nem az adások tartalmát vizsgáljuk, sokkal inkább az enteriőrt, ami az egész formátum hátterét adja. Körfolyosóról lépünk a budai otthonba, ami Márknak már a sokadik lakhelye. Egy tabáni tetőteraszos lakást cserélt le erre a lift nélküli, de Dunára panorámás otthonra, ahonnan minden egy karnyújtásnyi távolságra van.

Márk szalon1

Az előszobából rögtön a konyhába esünk, ami elképesztő méreteivel kéri a figyelmünket. Itt készülnek az adás különleges ételei a vendégek által küldött három alapanyag felhasználásával. A menü előállításában Márkot, aki egyébként remekül főz, egy szakács segíti, mert házigazdának lenni, szellemesen csacsogni, felszolgálni és főzni egyszerre lehetetlenség.

Márk szalon6

A házigazda szerint a terített asztal fontos kulturális szimbólum. Megadja azt a civilizációs, kulturális közeget, amelyben egymástól akár nagyon távol álló vélemények, érzelmek, ideológiák, politikai álláspontok is leültethetők, egymással szembeállíthatók. Fontos tehát a beszélgetés, de fontos a bútorok és tárgyak mellett, hogy mindig legyen otthon vágott virág, mert szerinte ezzel változtatható a legjobban a lakás karaktere.

Márk szalon 7

Az otthon egyébként szalonnak lett megálmodva, mely társasági rendezvényeknek, zongoraesteknek, workshopoknak, stylist-tanfolyamoknak, élő közvetítéseknek egyaránt helyet ad. Ha úgy vesszük egyfajta nyitott műhely, ami ennyi vendéggel azt gondolhatnánk, mellőzi az intimitást. A morfondírozásnak ezen a pontján a figyelmünket kéri egy, a hálóban szabadon álló lábas kád. Márk régi vágya teljesült ezzel a darabbal, ebből rálát a Dunára, nem mellesleg pedig élő bejelentkezéseket bonyolít le innen a közösségi média felületein.

Mark kád

Márk nem bánja a nyitott otthon kialakítását, szerinte ugyanis az itt megforduló emberek energiái jót tesznek a térnek. A mostani lakása a korábbiakhoz képest szerinte letisztultabb, ami jelen esetben annyit tesz, hogy kevesebb az „ütközés” a régi és az új elemek között. A szép antik darabokat a képzőművészeti alkotásokban testet öltő kortárs vonal teszi maivá és élővé.

Márk szalon9
Bodnár Patrícia

A műsor vendégei ehhez az asztalhoz ülnek le megváltani a világot Márk őszinte örömére, aki egyébként azt mondja, Kepes András óta nincs a magyar médiapiacon olyan formátum, amely a felvilágosodás kori párizsi szalonokat idézné. Hogy sikerült-e neki, nyilván XXI. századi köntösben megteremtenie mindezt, nos, ehhez érdemes belenézni a műsorokba!

Márk szalon5

Az adások az Index Youtube-csatornáján tekinthetők meg. Az adáscímek önmagában feszegetik a határokat, legyen szó mondjuk erről a figyelemfelkeltő címről: A dongalábú, a genetikai hulladék és a duci bulimiás vacsoravendégségbe érkezik vagy erről: Az ex szexfüggő, a pornótudor és a díva megeszi a termékenység szimbólumát. Nos tehát, jó étvágyat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra