Ilyen lenne Jézus Instagramja

GettyImages-659275960
Vermes Nikolett

Hogy nem lenne unalmas, az egyszer biztos, ahogy az is, hogy rekordmennyiségű követője lenne. De vajon milyen képeket posztolna, és mit írna üzenetbe?

Szelfi Péterrel? Valószínűleg lenne néhány közös képük, akárcsak Mária Magdolnával vagy az apostolokkal, és talán Júdást letiltaná, de semmi esetre sem írna meggondolatlan kommenteket. Teológiai szempontból vizsgáltuk meg, hogy milyen lenne Jézus Instája.

Képek mások életéről

Jézus gyakran beszélt példabeszédekben, hogy a nép megértse őt. Ilyen a tékozló fiú története is, ami látszólag egy elkényeztetett fiúról szól, de valójában a megbocsátásra hívja fel a figyelmet. Vagy az irgalmas szamaritánus esete, ami több a kultúrák közötti különbségek leírásánál, a felebaráti szeretetről tanúskodik. Jézus azért mesélt – szó szerint mesélt – a nép előtt, hogy mindenki megértse a tanításait, a szeretet tanítását. Ezért elképzelhető, hogy az Instagram-profilján több kép lenne másokról, mint saját magáról, és a fotókhoz írt szövegek sem arról szólnának, hogy éppen mit reggelizett, hanem arról, hogy miként segíthetünk másokon; miként fogadhatjuk el a különböző nemű, korú és származású embereket a közvetlen környezetünkben; és miként tanuljunk meg bízni abban, hogy végül minden jóra fordul – elvégre mind Isten kezében vagyunk.

Jézus nem tenne fel kihívó képeket az internetre
Jézus nem tenne fel kihívó képeket az internetreGettyImages

Bulifotó is lenne?

Miért ne lenne? Jézus maga is szórakozott, neki is voltak barátai, akikkel szívesen leült este egy asztal köré, hogy néhány pohár bor mellett beszélgessenek. A kánai menyegzőn például maga gondoskodik arról, hogy legyen elég bor, csodát tesz, így a násznép annyit ihat, amennyit csak akar. Ez igencsak jól mutatna egy rövid Instagram-videón, hiszen magáról az emberré lett Isten erejéről tanúskodik.

Hároméves működése alatt Jézus mintegy 37 csodát tett:

enni adott az éhezőnek, inni adott a szomjazónak, gyógyulást a betegeknek, szabadulást a foglyoknak, reményt a hitetleneknek stb., vagyis minden bizonnyal gyakran posztolt volna arról, mi mindent vitt véghez egy nap alatt, beleértve a baráti találkozásokat is.

Nem írna átkozódó kommenteket

Noha kommenteket írna, de megfontoltan csak, és kizárólag jó szándékkal. Például bizonyára megjegyezné egy ács büszkélkedő képe alatt, hogy milyen szép munkát végzett – elvégre maga is ács volt. Vagy azt írná Péternek és testvérének, Andrásnak, a két halásznak, hogy legyen sikeres a halászat.

Termesztésen Mária pászkáról készült fotóját sem hagyná szó nélkül, és megdicsérné az internet népe előtt a Szűzanya főzőtehetségét.

Viszont rosszindulatú, sértő, meggondolatlan kommentháborúba soha nem kezdene. És hogy mi lenne a személyes üzenetekkel? Erről egy, a teológusok körében elterjedt vicc árulkodik: Jézus is a háló segítségével ismerkedett. Ugyanis a halász Pétert és András testvért választotta ki elsőként az apostolok közül. A viccet félretéve, Jézus az üzenetküldés lehetőségét is arra használná, hogy kifejezze törődését mások iránt egy-egy kedves gesztussal, meghívással, köszöntéssel. 

Keresztrefeszítés, filterek nélkül 

Krisztus csodái közül a megváltás a legnagyobb, a keresztény hit tanítása szerint a Fiú azért jött a világra, hogy beteljesítse azt, amit Ádám elbukott. A kereszthalál misztériumát és a feltámadást ünnepli minden szentmise is. Tehát, amennyiben Jézusnak lenne Instagram-fiókja, a keresztrefeszítésről is több poszt készült volna - photoshop nélkül. Ugyanis ezt az eseményt nem érdemes kozmetikázni, Krisztus pontosan azért halt meg ilyen szörnyű kínok közepette, mert az emberek ilyen tettekre is képesek. Hogy mi lenne a legfurcsább a keresztrefeszítésről készült fotón? Hogy maguk az elkövetők készítették volna. A feltámadással persze nem kérkedne, de hogy lenne néhány javaslata később Isten jobbján az internethasználási szokásokról, az is biztos. 

Profilképe is lenne

A Dívány elsőként vállalkozott arra, hogy Jézus élete mentén választ adjon rá, vajon mit posztolna a megváltó 2023-ban az Instagramon. Azonban Bas Uterwijk grafikusművész korábban szintén tett egy hasonló kísérletet, és kép formájában illusztrálta Jézus Instagram-fotóját. Ebből tudjuk, hogyan nézne ki egy Jézusról készült fotó. Ami pedig a mögöttes tartalmat illeti, elgondolkodtató, hogy vajon mit tehetne ma Jézus az internetes zaj közepette? Vajon mennyien kezdenének el a hatására tudatosan, jó szándékkal kommentelni egymásnak és idegeneknek? És mennyien gondolnák meg, hogy miről töltsenek fel képet?

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra