A jégkockás trükk valóban működik a rizs újramelegítésére – mutatjuk, milyen egyszerű!

Wokban hevítés, olajjal összesütés, forrázás, újrapárolás vagy mikrózás? Mutatjuk a legegyszerűbb trükköt a rizs felmelegítésére.

Ahogy a tojás és a gomba, a rizs sem tartozik azok közé az ételek közé, amiket több nappal az elkészítés után újramelegítve jó szívvel elfogyasztanánk. Ráadásul évek óta hallhatjuk, hogy az újramelegített rizs veszélyes lehet, bár alapvetően nem az újramelegítés okozza a problémát, hanem a nem megfelelő hűtés közben elszaporodott baktériumok.

Mint minden ételre, a rizsre is igaz, hogy minél többször van felmelegítve, és minél több alkalommal hűl vissza, annál több lehetőség van a baktériumok elszaporodására. Ha mégis szeretnéd megmenteni a maradékot, akkor a főzéstől számított egy órán belül hűtsd le a rizst, különben tényleg orosz rulettet játszol – állítja a MedicalNewToday

Nem is annyira az újramelegítés veszélyes tehát, hanem a nem megfelelő tárolás. Szobahőmérsékleten a rizs gyorsan romlik, a baktériumok szinte azonnal elkezdenek szaporodni benne, és ezeket sokszor a mikrózás sem képes elpusztítani. 

A szusigyurmázást a legkisebbek is élvezik.
A szusigyurmázást a legkisebbek is élvezik.Yuji Arikawa / Getty Images Hungary

Hogyan melegítsd újra a leghatékonyabban?

Ha tehát ebédre készült egy nagy adag rizs, amit időben lehűtöttél és lefedve tároltál, nincs akadálya annak, hogy vacsorára újramelegítsd. Na de hogyan nem lesz belőle száraz faforgács, és hogyan kerüli el a munkaigényes újrafőzést és párolást?

A TheKitchn csapata azt állítja, van egy pofonegyszerű és briliáns trükk az újramelegítésre, ami ráadásul csak egy percet vesz igénybe. Le is tesztelték, lássuk, mire mentek vele!

Egy népszerű TikTok-videó adta az ötletet, ami azt javasolja: helyezz egy jégkockát a rizs tetejére, mielőtt a mikrohullámú sütőben újra felmelegítenéd. Egy jó ideig nem fog elolvadni a jég (!), ehelyett valóban megpárolja a rizst, így ismét tökéletesen puha és finom lesz.

A több tízezer kedveléssel jutalmazott videóban az alkotó egyetlen jégkockát tesz egy tányérra rakott apró kupac főtt rizs maradékára, majd egy percig mikrózza. A tesztben a maroknyinál több rizst használtak és mellé 2 jégkockát. 

Rosszul melegítve könnyen lesz száraz a végeredmény.
Rosszul melegítve könnyen lesz száraz a végeredmény.Yagi Studio / Getty Images Hungary

Tényleg nem olvad el a jég közben?

A mikrohullámú sütőben töltött egy perc után a jég még mindig teljesen ép volt. Na de mi lett a rizzsel? Nos, tökéletesre sikerült: forró lett, mégsem száraz, mintha épp most főzték volna.

A módszer tehát működik, de figyelned kell arra, hogy még ehető rizst használj. Hogy honnan tudod, hogy a rizs a hűtődben ehető-e még egyáltalán?

Azt biztosan tudhatod, mikor nem jó. Az első jel az, ha már nagyon kemény és száraz. A maradék rizs egyre csak szárad, amikor a hűtőbe kerül, úgyhogy ha a szemek nagyon kemények, szárazak vagy akár ropogósak lesznek, akkor valószínű, hogy jó néhány napja a hűtőben vannak – ezeket már inkább hagyd ki. 

A hűtés sem óvja meg mindentől a rizst. Ugyan az a legokosabb, ha minimalizáljuk az az időt, amit a főtt rizs szobahőmérsékleten tölt, azért azt is jó, ha tudod, hogy a hűtés nem állítja meg a romlás folyamatát, csak lelassítja. Az sem jó, ha lehűtik és többször átmelegítik. A legjobb, ha minimálisra csökkentjük a rizs (és bármelyik élelmiszer) hűtésének és újrahevítésének számát. Az ökölszabály szerint a maradék rizst legfeljebb egyszer melegítsük fel, ezek után a legbiztonságosabb a maradékot kidobni, akármennyire is ehetőnek tűnik. 

Ha pedig kellemetlen szaga van, akkor biztos lehetsz benne, hogy akármennyi ideje volt is a hűtőben, itt az ideje azonnal kidobni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra