30 millió forintot kapsz, ha erre a szigetre költözöl, de van egy fontos feltétel

GettyImages-522619262

Gyönyörű zöld mezők és lankák, tengerpart, viszonylag jó életkörülmények, saját házikó: ki ne vágyna erre? Csakhogy Írország hiába ad harmincmillió forintnak megfelelő összeget, ha ezt is vállalni kell a szigetre költözéssel.

Idén július elsejétől lehet pályázni Írország legújabb lehetőségére: 69 ezer font üti a markát annak, aki hajlandó a megjelölt harminc, lassan elnéptelenedő sziget egyikére költözni. Csakhogy fontos feltételül szabták, hogy ingatlant kell vásárolni, majd életvitelszerűen ott is kell lakni. Van, aki cseppet sem bánná ezt, mások ódzkodnak. Nézzük, pontosan milyen lehetőségről van szó.

Írország tíz évre szóló tervet készített: az a céljuk, hogy a fővárostól távol eső szigetek népességének számát megnöveljék. Ezért fizetnek is, nem is keveset, csakhogy a támogatást csak azok kaphatják meg, akik hajlandóak egy 1993 előtt épült és legalább két éve üresen álló épületet megvásárolni. Emellett a kapott pénz felhasználást is szabályozzák: csakis építési munkákra, például szigetelésre, szerkezeti fejlesztésekre és felújításra lehet fordítani. Még mindig ugyanolyan jól hangzik az ajánlat?

Írország Inis Mór nevű szigetén ilyen szép zöld a táj
Írország Inis Mór nevű szigetén ilyen szép zöld a tájJose Antonio Maciel / Getty Images Hungary

Írország néptelen szigetei nem véletlenül üresedtek ki

Mindeközben azért Írországban élni nem hangzik rettenetesen, a klímához hozzá lehet szokni, cserébe gyönyörű a táj és élvezhetjük a régi épületek, a vidék báját. Ha elegendő ember költözik a kis szigetekre, az jobb lakhatási viszonyokat jelent, de a tömeghez érkeznek a szolgáltatások is: jobb iskolák, orvosi ellátás, infrastruktúra, fejlődő turizmus. De ha ez ennyire egyszerű, miért nem írek laknak ezeken a szigeteken? Hogy lehet, hogy a Mayo megye partjainál fekvő Clare Islanden – ami egyébként a program részeként beköltözhető – jelenleg csak 160 lakos él? Az egyik fő ok a közlekedés. A felajánlott szigetek az árapály miatt időnként el vannak vágva a szárazföldtől, és nincs híd, amin át lehetne haladni. Aki megfelelő oktatásra vagy munkalehetőségekre vágyik, általában elköltözik innen. A turisták imádják a világtól elzárt, nagyszerű kultúrájú, gyönyörű, vad vidékeket, de tartósan ott élni azért kicsit más élmény. A munkalehetőségek, szolgáltatások is csak akkor lesznek magasabb minőségűek, ha sokan laknak egy adott szigeten. Ördögi kör, amit talán ez az új program végre képes lesz megtörni. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra