Nem szívesen látott vendég: hangok, amiből gyanakodhatsz, hogy egered van

GettyImages-71919625
Kofrán Eszter

Apró kis rágcsáló az egér, mégis nagy galibát tud okozni. Ha mégis felbukkan nálad, az éj leple alatt, ezekből a hangokból jöhetsz rá, hogy már a spájzban van.

Lenyugszik a nap, és otthonod különös hangokkal telik meg. Sejtelmes kaparászás, apró, gyors léptek zaja, a szemed sarkában egy villanás! Ne aggódj, nem kopogó szellemmel van dolgod, valószínűleg egy egérrel osztod meg a házadat.

A Best Life összeszedte, milyen hangokra figyelj, ha arra gyanakszol, egered van. Mivel éjjeli állatokról van szó, ebben a napszakban a leghangosabbak, ilyenkor érdemes a leginkább hegyezned a füledet. Természetesen az egerek különböző jeleket hagynak maguk után (ürülék nyomok, apró lyukak), amiket napközben is észrevehetsz, de általában ezek elég aprók ahhoz, hogy a sűrű hétköznapok közepette elkerüljék az ember figyelmét. Szóval elő a nagyi hallókészülékével, eredj a rejtély nyomába a füledre hagyatkozva!

Kaparászás hangjai – Egy egér ül egy sötét alagútban
Kaparászás hangjai – Egy egér ül egy sötét alagútbanDamianKuzdak / Getty Images Hungary

Kaparászás

A kaparászás a leggyakoribb hang, amit egy egér okozhat. Mindegy, a ház melyik részén vagy, bárhol hallhatod ezt a hangot, mivel az egerek szeretnek járatokat készíteni maguknak a falban, a plafonban, vagy akár a szekrényben is. A járataik készítése okozza a kaparászó hangokat, de pusztán a mászásuk, járkálásuk hangja is lehet.

Futkosás hangjai – Egerek futnak
Futkosás hangjai – Egerek futnakCampwillowlake / Getty Images Hungary

Futkosás hangja

Mivel az egerek rendkívül könnyűek, ezért nagy valószínűséggel nem fogod meghallani, ha csak egy darab egér van a lakásodban, és éppen futkosni van kedve. Ha már többen vannak, akkor valószínűleg meghallod már az apró tappancsok zaját: olyan, mintha a körmöddel könnyedén, ritmikusan dobolnál egy fafelületen.

Tehát ha a feletted lakó mopszának parkettához csapódó körmeinek hangja hallatszik le hozzád, pedig nincs is felső szomszédod, akkor valószínűleg nem egérrel, hanem patkánnyal, mókussal vagy valamilyen nagyobb testű állattal van dolgod. (Vagy mégis csak kopogó szellemed van, de ez csak puszta spekuláció, mindenesetre nézz egy kis inspiráló Szellemirtókat a biztonság kedvéért.)

Vonszolás hangjai – Egerek vackot készítenek maguknak
Vonszolás hangjai – Egerek vackot készítenek maguknakMichael Siluk / Getty Images Hungary

Vonszoló, halk hangok

Az egerek vackuk építéséhez sok alapanyagot szoktak összegyűjteni. Kuckójukat az emberek által ritkán látogatott helyeken építik fel, mint a padláson, vagy a hűtő, a sütő, a mosogatógép alatt, de kedvelik a fal belsejét, a szigetelés közötti réseket.

Általában különböző anyagokból építkeznek: szövetekből, kartonpapírból, újságpapírból, szigetelőanyagból, és hasonló hasznos anyagokból. Amint ezeket felkutatták, elkezdik a kuckójuk felé vonszolni ezeket az anyagokat, ami halk húzó hangokat ad ki akár a falból is.

Tehát ha a falból halk surrogó hangot hallasz, nem kell baziliszkusztól tartanod, mint Harry Potternek a Titkok Kamrájában (bocsi, spoiler), hanem egerektől retteghetsz helyette.

Rágcsálás hangjai – Egér ül a tortán
Rágcsálás hangjai – Egér ül a tortánImage Source / Getty Images Hungary

Rágcsálás

Rágcsáló mivoltához híven az egér rágcsál. Komolyan veszi a munkaköri leírását, köszöni szépen. Ráadásul, ha sokan vannak, ez a hang felettébb hangos tud lenni. Mindenféle fafelületet szívesen rágcsálnak a padlótól kezdve a lambérián át a ház alapzatáig mindent. Ráadásul a konyhaszekrényedbe is bepofátlankodnak ételt keresve, tehát ha apró karomnyomokat és harapásnyomokat veszel észre a pékáruidon, egész nyugodtan gyanakodj egérre az otthonodban.

Cincogás – Két egér cincog egymásnak egy cipőben ücsörögve
Cincogás – Két egér cincog egymásnak egy cipőben ücsörögvetenra / Getty Images Hungary

Cincogás

Ha cincogást hallasz, elborzadhatsz, mert biztosan több mint egy egér tartózkodik a házadban, ugyanis ez az elsődleges kommunikálási formájuk egymással. Emellett csiripelő, éneklő hangot is hallathatnak, szintén egymással társalogva. Mivel éjjeli állatokról van szó, főleg éjjel hallhatod ezeket a hangokat.

Egérprobléma – Két egér ül a sajton
Egérprobléma – Két egér ül a sajtonDavid De Lossy / Getty Images Hungary

Ha bármilyen kaparászás-, futkosás-, vonszolás-, rágcsálás- vagy cincogáshangot hallasz otthonodban, sürgősen kezdj el azon gondolkozni, hogyan tudnál megszabadulni az egértől vagy egerektől az otthonodban. Manapság vannak állatbarát megoldások is az egerek kipaterolására, tehát érdemes széleskörűen tájékozódni ez ügyben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra