A Balaton mélye többmilliárdnyi aranyat rejt – ezért nem lehet hozzáférni

GettyImages-1367831205

Nyár, meleg, vízpart, azaz nagyon sokunknak Balaton: akinek nem elég, hogy a magyar tengerbe lógassa lábát, az olvashat is legnagyobb tavunk titkairól a nemrég megjelent A Balaton legnagyobb rejtélyei című könyvben. A szerző, Glázer Tamás azt ígéri: csak olyan sztorikat találsz majd kötetében, amelyeket máshol még biztosan nem olvastál.

Négy éve blogol a Balatonról Glázer Tamás, most pedig útjára indította a Tó-retró könyvtárat, melynek egyes kötetei a címhez, valamint a bloghoz méltóan felváltva dolgoznak majd fel a Balatonhoz, illetve a retróhoz kapcsolódó témákat. A Balaton legnagyobb rejtélyei az első utánnyomást is megérte már, megkérdeztük hát a szerzőt, miért is érdemes ezt a kötetet strandolvasmányként választanod!

Hogyan kötődsz a Balatonhoz?

Nem a Balatonnál lakom, soha nem is laktam ott, de gyermekkoromban SZOT- és vállalati üdülőkbe jártam édesanyámmal az akkor még Boglárlellének hívott városba. Az egész gyerekkorom arról szólt, hogy vártam ezeket a nyaralásokat, a két heteket a Balatonnál.

Négy éve aztán blog formátumba is öntötted a rajongást…

A Balaton nagy vonzereje a retró életérzés
A Balaton nagy vonzereje a retró életérzésJosef Feher / Getty Images Hungary

A Tó-retró blog kapcsán kélt dologról kell beszélni: a Balaton mellett a retró érzésről is szól. Az ötlet úgy jött, hogy ültem a tévé előtt, és A Pogány Madonna című filmet néztem. Bujtor István összes filmjét szeretem, de ez nagy kedvencem, a film kapcsán pedig eszembe jutott, hogy erről a korszakról senki sem ír politikamentesen. Van ezzel párhuzamosan ugyanakkor két olyan korosztály is, akinek a legszebb élményei a Balatonhoz, a hetvenes-nyolcvanas évekhez kötődnek. Humorosan, szórakoztatóan szerettem volna erről írni – amilyen A Pogány Madonna maga is.

Mit gondolsz, miért vonz ennyi embert a retró életérzés? Valóban a kor érdekel minket, vagy inkább csak saját, nosztalgikus ködbe vont fiatalságunk az, ami miatt rajongunk a korszakért?

Nemcsak a mi korosztályunkat vonzza ez a kor, hanem a fiatalabbakat is: azokat, akik a Kádár-korszakról csak a szüleiktől hallottak. 

Persze a gyerekkori nosztalgia is fontos, az idő is mindent megszépít, ráadásul most már beszélhetünk azokról a dolgokról, amiken akkor csak dühöngtünk.

A fiatalabbaknak ez egy egzotikus korszak. A szocialista rendszerek – néhány országtól eltekintve – csak pár évtizeden át működtek furcsa emberkísérletként, érdekes erre visszatekinteni.

A könyvben a Balatonnak és a retrónak is jut hely?

Nem: az ezzel a kötettel induló Tó-retró könyvsorozat úgy épül fel, hogy az első kötete a Balatonhoz kötődik, a második a retróhoz, és a jövőben is így váltakoznak majd a kötetek.

Mit kap az olvasó: a legendák gyűjteményét kecskekörömtől a visszhangig, vagy valami meglepőbbet?

Én nem szeretek olyan dolgot megírni, ami forog a sajtóban, az exkluzivitás a legfontosabb. Én is azt szeretem olvasgatni, amiről azelőtt nem tudtam, amit nem láttam még sehol, így a könyv anyaga amellett, hogy nagyban táplálkozik a Tó-retró blog négyévnyi kutatómunkával feltárt rejtélyeiből, ki is egészül olyan dolgokkal, amiről soha nem lehetett még olvasni sehol.

A magyar tenger igencsak rejtélyes: ezt a kötet is bizonyítja
A magyar tenger igencsak rejtélyes: ezt a kötet is bizonyítjaRomeo Reidl / Getty Images Hungary

Neked melyik a kedvenc rejtélyed, ami majd az olvasó számára is izgalmas lehet?

Nem biztos, hogy az én kedvencem lesz az olvasó kedvence is: számomra a legnagyobb döbbenetet a gömbkilátó sztorija jelentette azért, mert annyi ostobaságot írtak már le róla, annyi butaság jelent meg a sajtóban, hogy legtöbben nem az igazságot ismerik történeteként.

A legjobb sztori talán az, hogy mit keresnek római kori romok a víz mélyén, hogyan találták meg azokat, és miért nem lehet feltárni őket,

de az is érdekes, hogy több ezer milliárd forintnyi arany van a Balatonban, de nem lehet kitermelni azt.

Hány kötetre előre látod a sorozatod jövőjét?

Anyagom 4-5 kötetre biztosan van: ha ma abbahagynám a gyűjtést, ennyit akkor is meg tudnék írni.

Könyvesboltokban nem kapható a kötet – miért döntöttél a magánkiadás mellett?

Több könyvön túl vagyok már, ezek közt volt olyan, amely könyvkiadónál jelent meg. Az az üzleti modell nekem nem éri meg, szívesebben értékesítek a blog olvasóinak. Persze az is benne van a dologban, hogy nagyon sok kézirat van, nem biztos, hogy az enyém felkeltené egy kiadó érdeklődését. Így megmarad a szabadságom, hiszen egyedül az olvasó a „zsűrim” – az ítélet pedig eddig pozitívnak tűnik, ugyanis a május elején megjelent könyvnek július végén már készül az utánnyomása is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra