Arany vagy ezüst ékszer illik a bőrödhöz? Ez segít a választásban

GettyImages-1365426370

A báli szezon kellős közepén vagyunk, és ilyenkor dukál egy kis glamour. Szeretjük a csillogást, de vajon arany vagy ezüst ékszer illik bőrünkhöz? Segítünk a választásban.

Alapvetően persze le kell szögezni, hogy árban komoly különbség mutatkozik a rendelkezésre álló tartalékokban jóval szűkösebb készletű arany és nagyobb kínálatban elérhető ezüst között, ami eleve behatárolhatja lehetőségeinket. Ha azonban mégis elsősorban az árnyalat alapján szeretnénk dönteni, bőrtípusunkhoz alkalmazkodva, akkor az ezüstöt a fehérarannyal együtt kell mérlegre tenni, a sárga aranyat pedig a rozéarannyal.

Arany vagy ezüst? Így dőlhet el

Az anyagi szempontok mellett még számos kritérium mentén dönthetünk, de azt is érdemes bevallanunk, hogy a döntés sokszor egy pillanat alatt születi meg, ösztönösen – mindenféle racionalitást nélkülözve. 

Arany vagy ezüst ékszert válasszak?
Arany vagy ezüst ékszert válasszak?Image Source / Getty Images Hungary

Ha mégis segítségre van szükségünk konkrét szempontok képében, akkor a következőket vehetjük figyelembe.

Bőrtónus és színek szerint választhatunk ékszert

Bőrtónusunk megállapításához kiindulhatunk a csuklónknál futó erek színéből. A kéztő belső oldalán általában jól kirajzolódó erek segítségével könnyedén tetten érhetjük, hogy azok inkább zöldes, vagy inkább kékes színűek.

Meleg bőrtónusról akkor beszélünk, ha az erek rajzolata zöldes, a bőr pedig barnás, sárgás vagy aranybarackos árnyalatú

A meleg bőrtónusúak könnyen barnulnak, szemük barna, zöld vagy mogyoróbarna, hajuk vörös, barna vagy fekete, vagyis inkább az ősz és a tavasz színcsoportba tartozók sorolhatók ide.

Éppen ezért a földszínek állnak nekik jól, a meleg árnyalatok, amelyeket zöld, barna, türkiz, narancs kövekkel és arany ékszerrel hangsúlyozhatnak.

Az arany a meleg bőrtónushoz illik
Az arany a meleg bőrtónushoz illikVictor Dyomin / Getty Images Hungary

Hideg bőrtónus

A hideg bőrtónusba tartozók ereinek rajzolata kékesebb árnyalatú, bőrük inkább rózsaszínes, és hajlamosak a leégésre, lepirulásra. Míg szemük kék vagy zöld, hajuk lehet szőke, barna vagy fekete is. 

Színcsoport szerint főleg a tél és a nyár, eleve hideg színek által hangsúlyozott típusai tartoznak ide.

Nekik a fémek csillogása közül az ezüsté az előnyösebb, ami ugyanígy vonatkozik a fehéraranyra is.

Hideg bőrtónushoz… Getty Images Hungary
Hideg bőrtónushoz… Getty Images Hungaryunaemlag

Strapabíróság, tartósság

Az arany ellenáll az oxidációnak, rozsdának, korróziónak és foltoknak, ellentétben az ezüsttel. Az ezüst puhább, több réteget egyszerre magunkon hordani éppen ezért nem is tanácsos. Ez az ékszer általában jobban kitett a fizikai sérüléseknek, bebarnulhat, besárgulhat, vagy elhomályosul.

Tisztaság

Arany ékszerekkel már az ókori egyiptomiak is szívesen ékesítették, akit ez megilletett, s a fém színét a napéval azonosították. 100 százalékosa tiszta aranynak a 24-es karátszámút tekintjük, jóllehet, kedvező ár-érték aránya miatt

a 14 karátos változat a legnépszerűbb,

mely mindössze 58,3 százalékban tartalmaz aranyat. A 22 karátos aranytartalma 91,7 százalék, a 18 karátosé 75 százalék, a 12 karátosé 50 százalék, a 10 karátosé pedig mindössze 41,7 százalék.

Egyenesen a bányából
Egyenesen a bányábólplastic_buddha / Getty Images Hungary

Önmagában a 99,9 százalékos, tiszta ezüst is túl puha és sérülékeny, ezért minimális keverésre szorul ellenálló képességének, keménységének növelése érdekében. A hagyományosan is ismert ezüstöt a „925”, a tiszta ezüstöt pedig „999” jelzéssel látják el. Az SS vagy FS betűkódok is azt jelezhetik, valódi ezüsttel van dolgunk.

A legfontosabb ugyanakkor az, hogy mindenki azt válassza, amit az ízlése, a tükörből visszatekintő kép összhatása, intuíciója diktál, no meg ami pénztárcájának, stílusának, ruhatárának és vérmérséklete szerint az alkalomnak megfelel, elmélet ide vagy oda.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra