Ez az egyszerű módszer védelmet jelenthet az Alzheimer-kór ellen

GettyImages-1158800046

Az Alzheimer-kór korunk egyik legrettegettebb betegsége. Dél-kaliforniai kutatók nemrégiben viszont meglepő eredményre jutottak a megelőzéssel kapcsolatosan.

Az Alzheimer-kór előfordulási aránya az életkor előrehaladtával exponenciálisan emelkedik, s ezzel együtt növekednek azok a terhek is, amelyek az egészségügyi ellátórendszerre és a beteget ápoló hozzátartozókra nehezednek. Tudósok régóta próbálják megtalálni a betegség lehetséges gyógymódjait, egy tényezőre azonban mindeddig viszonylag kevés figyelmet fordítottak: ez pedig az idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus ágai között megfigyelhető egyensúly-eltolódás.

A kutatók egy 108 résztvevővel lezajlott kísérletben a kísérleti alanyok felét arra kérték, hogy behunyt szemmel egy nyugodt helyre képzeljék magukat, mintha egy mindfulness-meditációt végeznének. A résztvevők másik felének pedig egy számítógép képernyője segítségével kellett légzőgyakorlatokat végeznie: lassan belélegezni, mialatt elszámoltak ötig, majd kilélegezni, ugyanannyi idő alatt. Mindkét csoport öt héten át, naponta kétszer, 20-40 percen keresztül gyakorolt.

Naponta 20 perc lassú légzés segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt
Naponta 20 perc lassú légzés segíthet megelőzni az Alzheimer-kórtfizkes / Getty Images Hungary

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a szervezetében, akik a légzőgyakorlatokat végezték, csökkent a béta-amiloid nevű fehérje szintje, amelyről 1906 óta ismert, hogy az agyban úgynevezett plakkokba tapad össze, és megöli az idegsejteket. (Az Alzheimer-kór kiváltó okát még nem sikerült azonosítani, de a fehérjeplakkok lerakódását a betegség egyik kulcsfontosságú jellemzőjeként azonosították.)

A légzőgyakorlatok alkalmazásával viszont, úgy tűnik, megelőzhető a demencia. A légzőgyakorlatok előnyeit a különböző kultúrák ősidők óta ismerik, korunk stresszes hétköznapjaiban viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. A hipotézis szerint ilyenkor légzésünk a mélyalváshoz hasonlatos, így szervezetünk és agyunk megszabadulhat a neurotoxikus salakanyagoktól. A légzőgyakorlatok számos egyéb betegség (például magas vérnyomás, szorongás, álmatlanság, krónikus fájdalom) estében is segítenek. A kutatás vezetője, Mara Mather a BBC-nek elmondta: heti 4-5 alkalommal 20 perc lassú légzés már hatékonyan csökkenti a béta-amiloid-szintet fiataloknál és idősebbeknél egyaránt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra