Több millió veszélyes élőlény tart Florida partjai felé, csak az űrből látszik az összes

GettyImages-1161853047
Olvasási idő kb. 2 perc

Az Atlanti-óceánban kialakult hatalmas moszattömeg Florida partjai és a Mexikói-öböl más partjai felé tart azzal fenyegetve, hogy a parton felhalmozódva jelentősen visszaveti a turistaszezont, az alga által kibocsátott veszélyes toxikus gázok miatt.

A Dél-Floridai Egyetem Optikai Oceanográfiai Laboratóriuma szerint a sargassum egy „az óceán felszínén lebegő barna makroalga”.

A több mint 8800 kilométer hosszú és 10 millió tonna súlyú sargassumtelepet évről évre nyomon követik, de idei mérete rekordokat dönt. Olyan hatalmas, hogy teljes méretét csak az űrből látni –számolt be róla a BBC.

Mi is az a sargassum?

A Phaeophyceae osztály Fucales rendjében a barnamoszatokhoz sorolt életformák telepei egyre nagyobb területeket hódítanak meg az óceánból. A legkisebb sargassumfolt futballpálya méretű lehet, de a nagyobbak elérhetik a 2,5 négyzetkilométert is.

Dr. Brian Lapointe, a Floridai Atlantic Egyetem kutatója szerint a folt jelenleg nyugat felé nyomul, és a nyár folyamán áthalad a Karib-tengeren, majd fel a Mexikói-öbölbe, és a hínár várhatóan július körül elterjed a floridai strandokon. 

Ezért veszélyes

Az Atlanti-óceán északi részén a sargassum a tengeri élőlények fontos élőhelye, de 48 óra elteltével a parton toxinokat, például hidrogén-szulfidot bocsát ki, amely kis mennyiségben rohadttojás-szagú, de ennél nagyobb gond, hogy mennyiségtől függően fejfájást, szemirritációt és gyomorpanaszokat okozhat.

Környezetvédelmi szempontból a sargassum „megfojthatja a tengeri teknősfészkeket a tengerparton”, és „oldott szerves anyagokat bocsáthat ki, amelyek hatással lehetnek a partközeli környezetre és lakóira” – mondta dr. Barnes.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek